Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentkåren vill flytta hela Högskolan Dalarna till Falun

Dalarnas studentkår vill se en flytt av hela Högskolan Dalarnas verksamhet till Falun. "Det var ett enhälligt beslut", säger Tom Edoff, ordförande.

Det var i måndags som en enig kårstyrelse fattade beslutet att de ställer sig positiva till en samlokalisering i Falun. Beslutet grundas till stor del på högskolans utredning "Högskolan Dalarnas framtida lokalisering" som nyligen blev klar.

Läs också: Studenterna själva sågar Borlänge som studentstad i ny utredning – "Jag känner mig inte säker här!"

Tre huvudorsaker ligger bakom kårens beslut:

Den första och viktigaste orsaken som Tom Edoff lyfter fram är studenternas situation på campus och i studentboendena. Enligt utredningen är 24 procent av studenterna missnöjda med campus i Borlänge vilket är dubbelt så många som i Falun. Många är också missnöjda med Borlänges studentboenden och flera uppger att de inte känner sig trygga i sin boendemiljö.

– För några år sedan var det knivslagsmål inne på ett studentboende och det har varit bilbränder i området och man känner sig uttittad när man går till och från högskolan, säger Tom Edoff.

Läs också: 370 jobb försvinner från Borlänge till Falun vid högskoleflytt – stor utredning klar

Den andra orsaken är att kåren tror att det blir lättare att stärka högskolan varumärke med ett samlat campus. De anser bland annat att fler personer och discipliner på samma plats skulle gynna tvärvetenskapliga möten och i sin tur även varumärket.

– Vi skulle få en mer livlig campusmiljö, säger Edoff.

Den tredje orsaken är att de tror att en samlokalisering skulle leda till ett mer levande studentliv även utanför campus.

– Jag tror att vi skulle få en mycket livligare studentkår. Att man har fler aktiviteter. Att det inte bara blir så att vi har några föreläsningar och club nights utan att kåren kanske blir mer en samlingsplats.

Finns det några negativa konsekvenser med att lägga ner campus i Borlänge enligt er?

– På kort sikt tror jag att man kommer skada förtroendet mot Borlänge kommun. Men jag tror att på lång sikt har man bara att vinna på att slå ihop campuset. Det blir tydligt och man kan sätta studenten i fokus. Från studentkårens perspektiv tror jag inte att det finns särskilt mycket att förlora.

Läs också: Kritik från Studentkåren Högskolan Dalarna