Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studieförbundens anslag minskas

Studieförbunden i Hedemora får minskat anslag under 2013. Anledningen är den ekonomiska situationen.

– Kommunen befinner sig i ett svårt läge, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna-Karin Dahl.
I november inkom ett brev signerat ABF, Medborgarskolan, Studiefrämjandet, Sensus, Bilda och Vuxenskolan. Kontentan av brevet ställde frågan om Hedemora ska vara en levande och ledande kulturstad. Studieförbunden skriver i det gemensamma brevet att om anslaget till Studieförbunden minskas så minskas också skatteintäkten till kommunen.
Man förklarar också att de underskrivna studieförbunden är oerhört förvånade hur en kulturnämnd ens kan tänka tanken att sänka kultursekreterartjänsten till hälften och att detta kommer att utarma kulturlivet i kommunen.
I ett senare brev, daterat den 30 januari 2013, beskriver företrädare för Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Medborgarskolan, ABF och NBV att det är en katastrof att minska anslagen med 100 000 kronor.
Man tar även upp frågan angående posten kultursekreterare och att handlandet av detta är ett bakåtsträvande för en kommun som vill erbjuda meningsfull kulturverksamhet.
Man ställer också frågan om sänkningen av anslaget kommer att gå igenom under 2013 eftersom anslagen grundas på föregående år.
Anna-Karin Dahl är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Under många år har befolkningsmängden, och därmed skatteintäkterna, minskat i kommunen. Det gör det nödvändigt att anpassa verksamheten därefter. Kommunen befinner sig i ett svårt läge ekonomiskt, vilket påverkar verksamheter inom alla områden, säger Dahl.


Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se