Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stugby satsar på taxi

Gagnef har åter en taxirörelse.

– Behovet är stort och det här är ett utmärkt komplement till stugbyrörelsen, förklarar Monica och Per Hägerstrand, som driver Ratt o Roder.

De ”utvandrade” från stad – Nynäshamn – till land – i form av den lilla byn Hovänget, väster om Djur-ås.

– Vi sade upp oss från våra fasta jobb och sålde villan och möblerna för att göra något nytt.

I dag driver de, framgångsrikt, stugbyn vid ett gammalt färjeläge och ordnar konferenser, mindre aktiviteter och större arrangemang och har en vedeldad badtunna, en ”båt-färja”, båtar och kanoter för uthyrning, en aktivitetskåta, ett stort serveringstält ...

– Vi har 24-timmarsjobb, men vi trivs med att möta människor, säger Monica Hägerstrand och berättar att sommartid är stugbyn i princip fullbelagd, att frukostserveringen har många gäster och att sommarkaféet är ett uppskattat utflyktsmål.

Och Per berättar om amerikanen som hyrde en båt för att fiska i älven och som glädjestrålande landade en gädda – och som sedan dess kommer tillbaka gång på gång på gång.

– Han har fått fler gäddor – eller om det är samma. Han sätter nämligen till- baka ”den” så snart han fått upp ”den”.

Närmast, den 3 augusti, arrangerar makarna Hägerstrand en irländsk afton med musik av Ramblin Rovers och den 17 augusti står stugbyn värd för återföreningen av det klassiska dansbandet Bergman & Dom.

Men redan nu startar stugbyn taxiverksamhet.

– Vi har smygstartat genom att hämta och lämna gäster vid buss- och tågstationen och vid olika arrangemang. Det har varit en del av stugbyns service, men alla ville att vi skulle utöka verksamheten, berättar makarna Hägerstrand, som båda har förarlegitimation för taxi.

En bil är inköpt och alla tillstånd är klara. Det enda som saknas är en kortläsare.

– En sådan behövs eftersom kortbetalning nu är inne i alla åldersgrupper. När vi nyligen ordnade en fäbodvandring deltog tre pigga och paranta damer mellan 75 och 80 år. En av dem stegade fram på fäbodtunet och undrade om vi tog kort, berättar Per skrattande.

Han och Monica ångrar inte för en sekund att de lämnade stadsstressen för livat (!) på landet.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se