Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stumsnäs har fått en svensk mästare

Nu kan lilla Stumsnäs i Rättvik ståta med en egen svensk mästare.
Camilla Buvall, och hennes sex siberian husky-hundar, tog nyligen hem SM-segern i sexspann.
– Jag hade tänkt att ta tävlingen som träning, men vann överlägset, säger hon.

Det här med hundar och hundspanntävlingar kan Camilla mer eller mindre sägas ha fått med sig redan med modersmjölken. Både hennes far och farfar var intresserade av hundar och tävlade.

– Jag stod på släden redan som liten. Så fort jag fick – vid 9-10-årsålder – började jag själv att tävla, berättar Camilla Buvall.

Med åren har intresset utvecklats – ända fram till att hon nyligen tog hem mästartiteln i en av klasserna vid SM-tävlingarna i Norråker i norra Jämtland.

Bakom de nu uppnådda framgången i SM-tävlingen, som pågick i tre dagar med tre lopp på 12,5 kilometer – ligger ett styvt arbete.

– Jag har sju siberian husky-hundar i dag och lägger ner flera timmar varje dag, säger Camilla Buvall, som själv beskriver sitt hundintresse som lite hysterisk, och konstaterar:

– Under hösten är jag och hundarna ute i timmar med pannlampa i mörkret. Det är lugnast då – barnen sover och det är inte så många hästar ute som stör.

Inför SM-tävlingarna hade inte Camilla speciellt höga förhoppningar, efter att hundarna i januari blivit sjuka i samband med en tävling i Norge.

Grundträningen under hösten visade sig dock, trots problemen efter nyår, ha varit riktigt lyckad.

– Jag hade verkligen inte trott att det skulle gå så bra och blev själv överraskad när jag vann så överlägset. Nivån på spannen är så bra nu att det brukar bli sekundstrider, säger Camilla Buvall.

– Tydligt är att jag fått till en effektiv träning – med rätt vila och träning – under alla timmar i höstmörkret. Det gjorde att det gick så bra nu.

Framöver hoppas Camilla Buvall att kunna börja tävla mer internationellt och vara med i VM – om hon har råd.

– Det kostar mycket att resa runt med hundspann och sex hundar, säger hon.

– Men kommer jag ut tror jag att jag kan hävda mig, även om det naturligtvis blir lite tuffare...