Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwall beviljas resning för sista morden

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, kan snart vara frikänd från samtliga de mord som han tidigare har dömts för.
”Resning beviljad! Bra motivering (vad jag hitintills läst)”, skriver Sture Bergwall i en första kommentar på sitt twitterkonto, om resningen som beviljats av hovrätten för Övre Norrland.

När domen offentliggjordes slog domstolen fast att ”om det som nu har framkommit hade varit känt för tingsrätterna är det sannolikt att det inte skulle ha förelegat tillräcklig bevisning för att döma Sture Bergwall för de tre morden” i norra Sverige.
Hovrätten läger också vikt vid uppgifterna om att Sture Bergwall var kraftigt påverkad av narkotikaklassade mediciner och andra läkemedel.
I ett pressmeddelande från hovrätten för Övre Norrland skriver den bland annat att det ”det har inte framkommit något som tyder på att domstolarna vid bedömningen av tillförlitligheten av hans uppgifter, fullt ut hade möjlighet att beakta hur uppgifterna utvecklades och förändrades under förundersökningarna”.
Till TT säger Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson:
– Det här var ju slutet på en fyra år lång resningsprocess så det är ju med stor lättnad vi har tagit emot det här beslutet.
Resningsbeslutet vid hovrätten för Övre Norrland innebär att målen ska tas upp av berörda tingsrätter igen, nämligen de i Gällivare respektive Luleå.

Vid 14:30-tiden på fredagseftermiddagen kommenterade Sture Bergwall den beviljade resningen i sin blogg.
– Jag känner en stor lättnad och hur något nytt börjar; jag gläntar på dörren och ser hur vägen till frihet ligger öppen.
Han ser också en lång, lång process som går mot sitt slut:
”Jag är oerhört tacksam gentemot advokaterna Thomas Olsson, Martin Cullberg och Leif Silberskys advokatbyrå för deras omfattande arbete”.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se


Fakta:

De här morden har Sture Bergwall dömts för. Fem av dessa är han, efter resning, friad för.
Yenon Levi, 24 år, hittas död 1988. Quick döms 1997, frias 2010.
Therese Johannesen, 9 år, försvinner 1988. Quick döms 1998, frias 2011.
Johan Asplund, 11 år, försvinner 1980. Quick döms 2001, frias 2012.
Trine Jensen, 17 år, hittas död 1981. Gry Storvik, 23 år, hittas död 1985. Quick döms 2000, frias 2012.
Charles Zelmanovits, 15 år, försvinner 1976, hittas 1993. Quick döms 1994. Resning beviljad.
Marinus och Janni Stegehuis dödas 1984. Quick döms 1996. Resning beviljad.

Källa: (TT)