Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwall: ”Jag har aldrig mått så bra som jag gör i dag”

Sture Bergwall är nöjd med Förvaltningsrättens beslut.
– Det var i och för sig väntat. Jag accepterar domstolens beslut och kommer att delta i undersökningen fullt ut, säger han.

Annons

Nu blir det alltså en ny rättspsykiatrisk undersökning, den första sedan 1991 av Bergwall.
– Vårt huvudkrav var ju att vården skulle upphöra och vi hade tre sakkunniga på vår sida. Men jag är nöjd med beslutet. Vi hade ju på ett tidigt stadium begärt och fått nej till en ny undersökning, både från Säter och från förvaltningsrätten.

Nu väntar en sex veckor lång utredning av Bergwalls psykiska hälsa och återfallsrisk i brott.
– Visst är det krävande. Men inget kan vara mer krävande än det som hände under Thomas Quick-åren och även under den fem år långa resningsprocessen, säger han.
Sture Bergwall säger att han mår bra idag.
– Jag har aldrig mått så här bra i mitt liv som i dag då jag har hela familjen och många vänner som stöttar mig, säger han.

Men hans liv på Säter fortsätter som förut åtminstone tills utredningen är klar.
– Den vardagslunken fortsätter ju men med fortsatta besök av syskon, telefon- och mailkontakter, twitter och blogg, säger Sture Bergwall.

Hans advokat Thomas Olsson kommenterar:
– Det var ju ett relativt väntat beslut och den åtgärd vi begärde initialt. Men min personliga uppfattning är att det fanns goda förutsättningar att avbryta vården. Det har kommit fram så mycket nya omständigheter om brister i Säters underlag.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se