Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrelsen saknar medlemmar

Det är fredag förmiddag, Vanåvallen strålar i sensommar­solen och på läktaren sitter Mats Hellberg. Han sörplar på en kaffe och berättar att VAIK Fotboll är i kris.

– I två år har föreningen bara blivit förvaltad, men det fungerar inte i längden. Vi är för få i styrelsen med för mycket jobb att göra. Får vi ingen ny styrelse till hösten måste föreningen läggas ner, säger Mats Hellberg, nuvarande ordförande i VAIK Fotboll.

Förutsättningen för att ­driva en fotbollsförening berättar Mats är att man måste dels ha spelare, dels en styrelse som har intresset och orken att jobba. I styrelsen bör det finnas minst sju stycken och som det ser ut nu har VAIK Fotbolls styrelse bara fyra medlemmar.

– Juridiskt är vi sju ­stycken men vi är bara fyra arbetande, säger Mats Hellberg och berättar att som det ser ut nu kommer styrelsen jobba säsongen ut men sen är det slut.

– Den 9 september ska vi ha ett krismöte för alla medlemmar där vi ska förklara läget och skulle intresset vara för dåligt måste styrelsen ta ett snabbt beslut att avveckla föreningen.

– Jag tror det generellt sett är så att folk är rädda att engagera sig, att det ska bli mycket arbete, och visst är det mycket jobb men man får så mycket tillbaka. Och ju fler som delar på bördan desto lättare blir den ju att bära, konstaterar Hellberg.

VAIK Fotboll har funnits sedan början av 1920-talet, en verksamhet som hållit i gång i nästan 100 år, men Mats och den kvarvarande styrelsen tror inte att det är godnatt med föreningen än.

– Det är inte nattsvart ­utan vi har framtidstro. Det hänger ju inte på att vi har dålig ekonomi eller dålig anläggning, för det har vi ­inte, utan det är folk som är beredda att lägga ner tid och energi det är brist på.

– Jag tror vi måste införa nytt tänk och kvalitetssäkra verksamheten, nu gäller det att se framåt och hoppas det löser sig, för vi vill ju inte att det fina jobbet vi lagt ner ska ta slut, summerar Hellberg.

Theres Johansson
theres.johansson@dt.se