Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för Västerdalsträffen

Några hundra meter från dansbandsmusiken i Grönlandsparken pågick i tisdags en annan sorts musik. På PD-området blandades fordonens motorvarv med entusiastiska "ooh" och "aah".

Annons

För trettonde gången anordnade bilklubben Big Wheels i tisdags Västerdalsträffen, en träff för alla dem som gillar motorer av alla de slag. Där kunde man se på allt från gamla bilar till grålletraktorer, båtar och motorsågar.

– Det här är en Dolmar från 1939, det är en tysk såg. Det sägs att när tyskarna gick ut ur Norge efter kriget så använde norskarna den här för att såga ner telefonstolparna med, berättar Åke Bäckman som tagit med ett 50-tal motorsågar. Hemma har han 250 till.

– I stort sett alla funkar, säger Åke Bäckman.

Vid ett annat hörn av PD-området i Malung står Stefan Elovsson. Han har tagit med sig sin Saab 95:a och en Saab-husvagn, båda från 1964.

– Jag köpte husvagnen för snart tre år sedan, och har man en husvagn från -64, då vill man ju ha en bil från -64 också, jag tror faktiskt ingen annan har både bil och vagn, säger Stefan Elovsson och berättar att bilen, en Saab 95, köpte han för bara två månader sedan. Husvagnen har han som sagt haft i tre år och allt är original från -64, till och med gardinerna är desamma.

– Husvagnen hade stått i Bjursås i 42 år innan jag köpte den, den är helt orörd, säger Elovsson.

En katt bland hermelinerna på Västerdalsträffen var Anders Holmbergs Audi Quattro från 1985. Bilen kördes av den finske rallyföraren Hannu Mikkola men står nu hemma hos Anders Holmberg i Mora.

– Det tillverkades 20 stycken av den här modellen mellan 1985 - 1986, 18 stycken är fortfarande vid liv och en finns kvar i Sverige, den här, berättar Anders Holmberg.

När bilen var i bruk kördes den i vad Anders Holmberg kallar för B-klassen. Men när en rallyförare körde ihjäl sig under en tävling på Korsika i samma klass 1986 blev det stopp för tävlingarna. Sista gången Anders Holmbergs bil kördes var under det finska VM-rallyt 1985.

När den första Västerdalsträffen anordnades ställdes 15 - 20 bilar ut, under tisdagens evenemang var det fullt på PD-området med omkring 400 ekipage. Arrangörerna tror det kom mellan 5000 - 6000 besökare.

– Det är en trevlig träff med lite annorlunda publikklientel i jämförelse med vanliga bilträffar, det är ju vanliga Svenssons, i ordets positiva bemärkelse, säger Mikael Köpman från Älvdalen.