Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundberg: Budgetnyheternas veckor

Regeringens höstbudget

Vi går nu in i budgetnyheternas veckor. Det är perioden innan höstbudgeten läggs fram, vilket sker runt 20 september de år det inte är riksdagsval.

Men budgeten med sitt innehåll av nyheter, varav flera är positiva i form av förbättringar i den offentliga välfärden i alla fall nu när det är god konjunktur, presenteras inte den dag budgeten läggs fram. Nyheterna portioneras ut under drygt tre veckor med nyheter nästan varje (var-)dag.

I helgen startade det. En höjning av studiebidraget med 300 kronor i månaden ingår i budgeten. Det träder i kraft andra halvåret 2018, men är ändå en positiv budgetnyhet. Bidragsdelen har inte höjts på 11 år så det är behövligt.

Regeringen och Vänsterpartiet samarbetar om budgeten, så partiledaren Jonas Sjöstedt (V) fick komma med nyheten i sitt sommartal på söndagen. Den som har mest att göra med en budgetnyhet, ett parti med dess företrädare eller en minister, brukar vara den som får komma med sin budgetnyhet. I studiebidragshöjningens fall blev det V-ledaren.

På lördagen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) och statsrådet samt språkröret Isabella Lövin att två skattehöjningar uteblir. De meddelade också att en ny skatt införs, flygskatten. Den kan kanske Miljöpartiet ses som genomdrivare av, likt V om studiebidragshöjningen, även om regeringen och budgetpartnern V står bakom båda.

Att Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, är med vid presentationen av flygskatten är logiskt. Den syftar ju till att minska flygande och utsläpp av växthusgaser.

Med utspridningen av budgetnyheterna får fler partier och ministrar uppmärksamhet än om allt presenteras vid samma tillfälle, av finansministern som det var fram till 80-talet och runt 1990.

Den borgerliga regeringen gjorde också på detta sätt, portionerade ut budgetnyheterna i små, välavvägda portioner, serverade av olika ministrar till medier och allmänhet.

Det finns fördelar och nackdelar med budgeten serveras i små portioner. Politikerna bakom budgeten syns och hörs mer, vilket är positivt för dem.

Det finns fördelar och nackdelar med budgeten serveras i små portioner. Politikerna bakom budgeten syns och hörs mer, vilket är positivt för dem.

Media får också fler tillfällen att kommentera och granska förslag och gå in i detalj gällande dem än om hela budgeten kommit på en gång. Det kan ses som positivt för granskningen. Väljarna får mer tid på sig att värdera förslagen.

En nackdel för politiker, medier och väljare, är kanske att budgeten blir uttjatad under drygt tre veckor och att helheten skyms av detaljer och förslag, som kanske i en del fall dras upp till för stor betydelse.