Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundberg om M: "Sänk skatten och skär ned"

Moderaternas budgetalternativ

Moderaterna, som före 1970 hette Högerpartiet, är det parti som sedan 1979 är det största borgerliga partiet.

En borgerlig regering där de flesta, eller alla, borgerliga partier ingår måste ha Moderaternas politik som sin dominerande politik. Det är därför som Moderaternas budgetalternativ är det centralaste av de borgerliga partiernas.

Att Sverigedemokraterna ger sitt stöd till en moderatledd regering som för Moderaternas nya, restriktiva flykting- och invandringspolitik gör Moderaternas politik än mer central i en eventuell borgerlig regering.

Moderaternas vårbudgetmotion redovisades på onsdagen. Moderaternas karaktär av "sänk skatten och skär ned"-parti är större än någonsin. Åren med Reinfeldt och Borg är som bortblåsta innehållsligt i M-politiken. De ändrade på sin tid partiets karaktär till att bli mer mittentillvänt, i alla fall i profil.

Skatter skulle sänkas, främst genom jobbskatteavdrag, för i första hand de med låga och medelstora inkomster. Och lönebildningen skulle skötas av arbetsmarknadens parter.

Visserligen sänkte Reinfeldtregeringen flera andra skatter än de på inkomst, som fastighetsskatten och förmögenhetsskatten, som togs bort. Och bolagsskatten sänktes i omgångar. Men den så kallade värnskatten på höga inkomster fick vara kvar.

Skattekvoten, ett mått på samtliga skatter, minskades med flera procentenheter till nedåt 43 procent av bnp.

Nu är den kvoten knappt 44 procent. Utrymmet för sänkt skattekvot, "skattetryck", är alltså väldigt litet, mindre än det var 2006 då kvoten låg närmare 50 procent än dagens nivå.

En rad områden är i behov av resurser, inte minst några som hör till en stats kärnområden, som försvar och polisväsende.

Moderaterna vill för övrigt satsa just på de områdena, på fler poliser och på 8,5 miljarder kronor mer till försvaret, 2018 till 2020, utöver ramen för den befintliga uppgörelsen med regeringen.

Moderaterna vill ändå driva sin profil som skattesänkare, genom att föreslå hela 22 miljarder kronor i sänkt skatt per år kommande åren. Ett antal bidrag ska sänkas, som försörjningsstödet från maximat 28 000 kronor per familj och månad till 24 000.

Hårdare krav för att erhålla garantipension, förtidspension och assistansersättning föreslås också av Moderaterna. Allt det beräknas ge uppåt två miljarder kronor i besparing per år.

Vidare vill Moderaterna att dagarna med a-kassa som arbetslösa kan få ha ska minskas från 300 till 275. Nivåerna i a-kassan ska också minskas och det ska bli svårare att få ersättning vid mer än tre års arbetslöshet. Nästan sex miljarder kronor beräknas dessa nedskärningar ge.

Moderaterna har återgått till en traditionell politik som "sänk skatten och skär ned"-parti. En del väljare attraheras av den politiken, främst välbeställda personer som bedömer risken är låg att själv hamna i läget att de behöver olika former av bidrag eller ersättning vid arbetslöshet. Det är en kantpolitik med små utsikter att vinna nya väljare till partiet.

I ett läge när skattekvoten redan är en av de lägsta på drygt 40 år och då en rad viktiga samhällssektorer behöver mer resurser är inte ytterligare skattesänkningar och nedskärningar av redan försämrade trygghetssystem vid arbetslöshet, fattigdom och annan utsatthet någon bra eller realistisk politik.

Moderaterna framträder med en politik som det nästan inte går att regera på. Nedskurna ersättningar till utsatta, svaga grupper och arbetslösa försämrar deras situation och minskar resurser till nödvändiga levnadsomkostnader. Det leder till fattigdom, bland annat för barn i dessa familjer.

De totala skatterna och flera typer av skatter är redan låga i Sverige nu. De är de lägsta på över 40 år i många fall. Som ett av få länder saknar Sverige exempelvis förmögenhetsskatt, och även arvs- samt gåvoskatt. Skatten på värdefulla fastigheter är låg i Sverige. Bolagsskatten har också sänkts, 2013 från 26,3 procent till 22 procent.

Rutavdraget föreslås av Moderaterna dessutom bli tredubblat. Moderaterna tror att deras politik ska ge 40 000 nya jobb när politiken får fullt genomslag.

Så sent som i valrörelsen 2014, för två år och åtta månader sedan, deklarerade de M-märkta stats- och finansministrarna att det inte fanns utrymme för skattesänkningar kommande mandatperiods två första år.

Så sent som i valrörelsen 2014, för två år och åtta månader sedan, deklarerade de M-märkta stats- och finansministrarna att det inte fanns utrymme för skattesänkningar kommande mandatperiods två första år.

Det känns avlägset, både tidsmässigt och politiskt. Politiken för att "öppna era hjärtan" för de flyktingar som kom då skulle nämligen kräva alla tillgängliga resurser och omintetgöra skattesänkningar, enligt M-ledningen då.

"Sänk skatten och skär ned"-Moderaternas återkomst är nu här med besked. Eller så har de aldrig varit frånvarande utan bara dolts ett tag under Fredrik Reinfeldts partiledar- och statsministerår.