Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjertstrand återkallad till Dalkurd efter klubbråket – "Ville avbryta samarbetet med Brage"

Det kyliga klimatet mellan Brage och Dalkurd har nu fått konsekvenser även på fotbollsplanen.
I fredags återkallades Benjamin Hjertstrand från sitt lån.
– Vi ville avbryta samarbetet med Brage, säger Dalkurds sportchef, Adil Kizil.

Annons

Det var på fredagseftermiddagen förra veckan som Dalkurd meddelade Brage att Benjamin Hjertstrands lån med klubben skulle avslutas med omedelbar verkan.

Planen från början var att Hjertstrand skulle få kontinuerlig speltid i grannklubben under hösten, men nu stannade det vid endast två matcher.

Bara några timmar innan återkallelsen hade Brage gått ut med ett pressmeddelande, där man meddelade att man ställer in ungdomsmatcher mot Dalkurd, efter en incident som även ledde till en polisanmälan mot en person för hot mot barn.

Benjamin Hjertstrand.

Dalkurds sportchef, Adil Kizil, förnekar inte att det finns en koppling mellan händelserna, även om han menar att fler än en faktor låg bakom beslutet att återkalla Hjertstrand.

– Vi ville avbryta samarbetet med Brage faktiskt, helt ärligt. Men samtidigt hade vi också skavanker, så det passade bra att ta hem honom. Först tänkte vi inte göra det, men vi har tre-fyra spelare som har haft lite ont och har inte kunnat bedriva elva mot elva-träning.

Anledningen till att man inte längre vill samarbeta är det utskickade pressmeddelandet från Brage, säger Kizil.

– Jag tycker att det var ett bedrövligt sätt att kommunicera, som de har gjort. Då tog vi det i klubben och tog det beslutet. Det är inte jag som har tagit beslutet, utan hela klubben.

– De kunde i alla fall ha ringt ett samtal till oss, sagt att "det här hände" och frågat om vi kommer att åtgärda det. Att gå ut med ett pressmeddelande och straffa barn tycker jag är fel, säger Kizil och fortsätter:

– Sedan kommer vi aldrig att stå bakom något sådant som har skett. Det är helt idiotiskt, och det ska vi aldrig stå bakom. Men kommunicerar vi på det sättet, det handlar mer om att smutskasta, då behöver vi inte ha någon dialog eller samarbete heller.

Blir inte Hjertstrand en bricka i ett spel mellan klubbarna här?

– Nja. Men han är anställd hos oss och avlönad av oss. Det är inget som Brage har betalat för. Man får ha full respekt för sin arbetsgivare.

Behövde han inte matcherna i Brage?

– Jo, men vi måste titta på vår situation också och den var viktigare. Vi behövde folk i träning och spel. Och han kan fortfarande självklart spela hos oss, så bra är han.

Hjertstrand fanns dock inte med i den trupp som i lördags förlorade borta mot Frej.

– Han behövde träna med oss först, det var det som var viktigt.

Hur reagerade spelaren själv?

– Det är klart att han tyckte att det var lite tråkigt, men han förstod det.

Ola Lundin i IK Brages sportgrupp har inga särskilda synpunkter på återkallelsen när Sporten når honom.

– Det är inget som har hänt mer än att de har kallat hem honom. Det har de ju all rätt att göra i och med att han är deras spelare. Vi har fått information om att han ska spela där hela hösten. Det var väl inte det som var planerat från vår sida, men de har väl antagligen behov av honom.

Vad säger du om att det skedde några timmar efter ert pressmeddelande?

– Jag lägger inga värden i det. Det är deras spelare och då får vi naturligtvis acceptera det.

Vad betyder det för er i höst?

– Det är klart att vi hade räknat med honom. Vi tycker att han passar väldigt bra in i både vår grupp och vårt sätt att spela. Så det är klart att det är ett avbräck, men det får vi leva med.

Enligt Adil Kizil så är Hjertstrand spelklar till fredagens match mot Ängelholm.

Sporten har sökt Benjamin Hjertstrand.

LÄS ÄVEN:

Barn och ledare hotade – IK Brage gör polisanmälan

Dalkurds tränare uttalar sig om händelsen under ungdomsmatchen

Dalkurds Jesper Nyholm om valet av AIK

Adil Kizil.

Annons