Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne hoppas att hennes fall ska kunna hjälpa andra

Åttåriga sonen blev sjuk i leukemi. Två år senare kom återfallet. Då fick mamma Susanne Johansson ingen ersättning från Försäkringskassan.
Hon hade fallit ur registret som arbetssökande.
Nu hoppas Susanne att hennes fall ska hjälpa andra föräldrar med svårt sjuka barn.

En hel pärm, med Bamse på framsidan, beskriver sonens behandlingar.
Beskedet om leukemin kom i februari 2008. Susanne Johansson gick arbetslös, släppte sin vardag och ägnade all kraft åt Mathias. Samtidigt skulle hon aktivt ha sökt jobb. Det gjorde hon inte.
Så när återfallet kom två år senare blev Susanne Johansson utan ersättning för att vårda sonen.
För att klara ekonomin jobbade Mathias pappa heltid under sin minsta pojkes behandlingstid. Äldsta sonen tog mycket ansvar för hemmet där han ofta var ensam.
Susanne och lillebror Mathias bodde på sjukhuset i Uppsala.

Barnen känner skuld
När föräldrar måste ta strid med myndigheter är det lätt att sjuka barn tar på sig skulden, erfar hon.
- Jag har varit jättetydlig mot Mathias att det verkligen inte är hans fel.
Hon har fått stöd av sitt fackförbund, Kommunal. Även Kurt Kvarnström (S) har engagerat sig. Han sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott.
I går var han, Susanne Johansson och Hans Unander, Kommunal, på ett möte med representanter för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och a-kassan. Det blev bra, säger Susanne.
- Jag tror faktiskt det. Det verkade som om de förstod.
Hon vill lätta byråkratin för föräldrar med svårt sjuka barn. Läkarintyg om exemplevis leukemi borde väga tillräckligt tungt, anser hon.

”Fuskdebatten”
Kurt Kvarnström håller med. Han var med och ändrade lagen om vårdersättning till föräldrar. Numera finns ingen slutgräns. Men att det ska krävas flera olika villkor för att få stödet känner han inte igen.
- Det var inte så vi beslutade. Det är en praxis som myndigheterna tillämpar. Det beror säkert på fuskdebatten, som jag tycker är överdriven.
Han ska nu driva frågan i riksdagen.
- Jag vet att det finns flera liknande fall.

KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se