Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svagt fack leder till dålig arbetsmiljö

– Dålig arbetsmiljö resulterar i hög sjukfrånvaro. Och en viktig orsak till detta är ett dåligt fackligt arbete från Kommunals sida, hävdar socialdemokraten Calle Svensson.

– Det finns avdelningar och arbetsplatser inom kommunen där en del inte ens vet vad deras fackliga företrädare heter.
Och det tycker Calle Svensson säger en hel del om fackets svaghet, och engagemang. Han är väl medveten om att påståenden av det här slaget knappast kan betecknas som populism.
– Men fortfarande är det så att det är den dåliga psykosociala arbetsmiljön som orsakar sjukfrånvaron. Det är i det sammanhanget som facket ska ställa krav.

Calle Svensson är själv ledamot i den nämnd som dras med det allra högsta sjuktalet, vård- och omsorg. Som tidningen berättade i torsdags uppgick den totala sjukfrånvaron under perioden januari-maj till 11,4 procent. Social- och utbildningsnämnden kommer som ”god” tvåa med 8,3 procent. I båda fallen innebär detta en ökning jämfört med motsvarande period 2012 med en procentenhet.

Det är också hos den sistnämnda nämnden som Calle Svensson ser ett annat problem. Nämligen att social- och utbildningsnämndens vice ordförande, partikamraten Åsa Bergkvist, jobbar inom Kommunal.
– Det här är inget personangrepp på något sätt, men att sitta på två stolar och företräda såväl kommunens anställda som arbetsgivar-sidan är enligt min mening inte förenligt. Det borde vara svårt att både ställa krav och ansvara för en budget.

Calle Svenssons menar att de dubbla rollerna förr eller senare leder till intressekonflikter. Tidningen lät frågeställningen gå vidare till Åsa Bergkvist:
– Jag tog mig en rejäl funderare innan jag tackade ja till det politiska uppdraget. Helt klart är det så att det är viktigt att sära på rollerna.

Men eftersom hon i sin politikerroll inte har något förhandlingsansvar så tycker Åsa Bergkvist att det fungerat bra:
– Dessutom har det varit till viss fördel som politiker att ha den fackliga erfarenheten.

För tydlighetens skull kan det nämnas att Åsa Bergkvist är ordinarie ledamot i Kommunals sektionsstyrelse och jobbar som huvudskyddsombud inom vård- och omsorgsförvaltningen.
– Faktum är att mina roller inte ifrågasatts, annat än från ett oppositionsparti.

Hon menar att det handlar om ett gemensamt arbete, att såväl fack som arbetsgivare måste samverka för att pressa ner sjukfrånvaron.
– Och ett viktigt verktyg tror jag blir resultatet från den stora medarbetarenkäten som gjordes förra hösten.

Harri Sternljung/DT