Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svante och Jim tröttnade på att frysa – då började de med vintersimning

Jim Nyberg och Svante Eriksson tröttnade på att frysa.
Därför började de med vintersimning.
Något motsägelsefullt kan tyckas.
– Nu har jag vant kroppen vid att inte frysa, säger Jim Nyberg.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

För ett par år sedan började barndomsvännerna Svante Eriksson och Jim Nyberg med vintersimning. En gång i veckan under vintern träffas de och tränar. Svante bor i Ingvallsbenning och Jim i Davidshyttan. För tillfället tränar de i närbelägna Dräckedammen.

– Vi var tidigare i ån här intill, men det har varit för tjock is där nu denna vinter, säger Jim Nyberg.

För att kunna vara i det kalla vattnet använder duon en teknik som kallas FCR, fokuserad köldreduktion.

– Om man simmar 25 meter så går man ju på adrenalin. Men för att kunna vara i vattnet längre än så använder vi något som vi kallar för FCR. Innan vi hoppar i vattnet så hyperventilerar vi, för att få ur koldioxiden ur lungorna. Sedan håller vi andan så att koldioxiden kommer tillbaka. Då drar kapillärerna ihop sig och det blir en upprymd reaktion, förklarar Jim Nyberg.

Tekniken är en variant på den tibetanska meditationstekniken tummo.

– Vi kör en egen variant, inspirerad av tummo. Det gäller att ha så mycket koldioxid som möjligt invärtes. Vi värmer upp oss inifrån, med hjälp av lungorna och musklerna i bland annat bäckenbotten. Sedan håller vi konstant tryck på musklerna när vi är i vattnet. Det blir som att springa, fast man står stilla, berättar Jim Nyberg.

Varför började ni med vintersimning?

– Vi tröttnade på att frysa, så då tog vi till isen, som en jakt efter att inte frysa. Jag frös hela tiden och det är ju inte så bra när man bor här i Sverige. Men nu fryser jag aldrig i stället. Jag har vant kroppen vid att inte frysa, genom att vinterbada, säger Jim Nyberg.

LÄS ÄVEN: SVT Västerbotten gjorde ett inslag med duon i Skellefteå i fjol.

Många andra vinterbadare föredrar att värma sig i en bastu före och/eller efter doppet i isvaken. Svante Eriksson och Jim Nyberg väljer dock bort bastun.

– Många tar till bastun efteråt, men det är inte rätt. Vi säger inte att det är fel att göra så, men det är bättre att bara torka sig och låta kroppen värma upp sig själv. Om man värms upp via en bastu så får inte kroppen lära sig att värma upp sig själv, säger Jim Nyberg.

Nu till helgen arrangeras Skandinaviska mästerskapen i vintersimning i Skellefteå. Detta är femte åtet i rad som tävlingen anordnas. I år är dessutom tävlingen en etapp i världscupen i vintersimning.

– De hackar upp en stor isvak, stor som en vanlig simbassäng och sedan är det som en vanlig simtävling med olika längder, både individuellt och stafett, berättar Svante Eriksson.

– Vi ska tävla både individuellt, 25 meter bröstsim, och i stafetten. Till den behöver vi dock hitta två deltagare till. Vi får värva dem på plats i Skellefteå, det brukar inte vara några problem, säger Jim Nyberg.

LÄS ÄVEN: De mediterar och simmar i den stränga vinterkylan.

DT var på plats vid Dräckedammen när duon genomförde sitt sista träningspass före resan till Skellefteå.

– Förutom att tävla så ska vi även hålla i en workshop om vår FCR-teknik. Vi är de som bor längst söderut som håller på med detta. De närmaste norrut bor i Umeå. Vintersimning är stort utomlands, främst i Ryssland och Estland, säger Jim Nyberg.

Svante och Jim hackade upp sin vak i vattnet och hoppade i, efter att ha gjort sina andningsövningar.

– När vi tränar så gäller det att vi är stilla i vattnet, det är när man rör på sig som det blir kallt. Vi brukar sitta i vattnet i fem minuter ungefär när vi tränar, säger Jim Nyberg.

– Våra familjer brukar följa med hit när vi tränar, men de tittar bara på, de är inte intresserade av att hoppa i, säger Svante Eriksson.

I våras var Jim Nyberg till Amsterdam och deltog i ett världsrekordförsök.

– Vi var 700 isbadare som badade samtidigt, på samma ställe. Det innebar nytt världsrekord, berättar han.

Vad har ni för målsättning med tävlingarna i Skellefteå?

– Att vara i längst, svarar Jim Nyberg snabbt.

Vinner man då?

– Nej, alltså, tävlingen är ju som en vanlig simtävling, den som simmar sina längder snabbast vinner ju. Men det är lite prestige att vara i längst. I värsta fall får de väl bära upp mig, säger Jim Nyberg.

Är vintersim en farlig sport?

– Alltså, det är inte ens en extremsport utan räknas som en väldig extremsport. Man kan ju dö. Man kan få hjärtsvikt, en hjärtattack eller helt enkelt frysa ihjäl. Samtidigt är detta bra för hjärtat, men man bör prata med en läkare innan man är med och tävlar, säger Jim Nyberg.

När duon hade tränat klart i vaken tog de sig upp och gick i land. Förutom att deras skinn hade fått en rödare nyans så var det inte så mycket som visade att de frös.

– Jag fryser inte alls nu, förutom på grund av blåsten. Blåsten är värst, säger Jim Nyberg.

Svante Eriksson och Jim Nyberg har Facebooksidan "Addicted 2 cold" och en Youtubekanal som de använder för att delar bilder och filmer på sina träningar i isvaken. De har även en hemsida.

– Addicted 2 cold är vårt glada sällskap. Det är bara vi två än så länge och om några år tänker vi försöka att skapa en förening i stället. Då vill vi gärna få fler medlemmar också, säger Jim Nyberg.

Läs fler nyheter från Hedemora kommun.