Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar om bostadsgarantin

I Dala-Demokraten den 30 november ställer Amanda Söderberg, vice ordförande i Dalarnas studentkår, frågan om vad hände med bostadsgarantin.

LÄS OCKSÅ insändaren: Vad hände med bostadsgarantin

Som styrelseordförande i AB Stora Tunabyggen och i Borlänge Studentbostäder AB upplever jag frågan aningen märklig. Amanda Söderberg är adjungerad i styrelsen för Borlänge Studentbostäder AB och har aktivt deltagit i de diskussioner som behandlat just bostadsgarantins vara eller icke vara, och borde om någon vara väl insatt i de argument som varit styrande för våra beslut. Utifrån frågeställningen i artikeln ser jag behovet av förtydliga våra ställningstaganden, och det är tre områden jag särskilt vill belysa.

1. Fördelning mellan olika studieformer

Vi har under åren noggrant följt fördelningen mellan olika studieformer och konstaterat att en relativt stor förändring skett. Andelen distans - och nätkurser har ökat, utifrån officiell statistik, vilket resulterat i ökade vakanser i vårt bostadsbestånd. Med vakanser följer förluster. Över tid har Borlänge Studentbostäder AB genererat en årlig förlust om cirka 2 miljoner kronor. Det är pengar som är nödvändiga för att hantera löpande underhåll och reparationer istället för att täcka förluster. Det är inte rimligt att AB Stora Tunabyggens hyresgäster ska vara med att täcka kostnader orsakade av strategiska beslut i högskolans ledning. Mot bakgrund av detta beslutade styrelsen att minska andelen studentbostäder, men trots att antalet bostäder minskat går verksamheten fortfarande med förlust.

2. Bostadsgaranti

Under våren 2014 beslutade styrelsen att ta fram en affärsplan i syfte att stärka ekonomin i Borlänge Studentbostäder AB. I arbetet med affärsplanen var även högskolan representerad av dåvarande akademichef Gustav Boklund. Hans deltagande var väldigt uppskattat och de förslag och idéer Gustav lämnade går idag att finna i vår verksamhet. I arbetet diskuterades även frågan om bostadsgarantin och det framkom konkreta förslag som enligt min uppfattning var i samförstånd med högskolan. Ett av förslagen handlade om hur högskolan kunde hyra en byggnad eller del av en byggnad för att garantera ett visst antal bostäder inför terminstart. Förslaget innebar naturligtvis att den ekonomiska risken flyttades från Tunabyggens hyresgäster till högskolan, vilket är rimligt. Det är likaså ett tydligt incitament för högskolan att utvärdera både arbetsformer och metoder. En möjlig lösning för att undvika vakanser kan vara att flytta antagningen inom vissa program till vårterminen istället för höstterminen i syfte att skapa en vinna-vinna lösning mellan högskola och fastighetsägare. Om det är möjligt eller inte överlåter jag till högskolans ledning att avgöra.

3. Hur går vi vidare?

Under det senaste året har vi förändrat verksamheten i Borlänge Studentbostäder AB i syfte att den ska vara till långsiktigt gagn för den enskilde studenten, högskolan och Borlänge kommun. En del i förändringsarbetet är att vi knyter band mellan studenterna och det lokala näringslivet i Borlänge. Vi kan nu konstatera att ca 10 studenter erbjudits säsongsarbete hos en av våra större arbetsgivare.

Vår ambition är att erbjuda studenterna ett bra boende, men utöver boendet vill vi även introducera studenterna till näringslivet. Studenterna är viktiga för oss och vi prioriterar dessa frågor.

Amanda, vid vårt senaste styrelsemöte var vi överrens om att vi -Tunabyggen, högskolan och studentkåren- skulle sätta oss ned och gemensamt diskutera frågan i syfte att hitta en lösning som gagnar samtliga parter. Ett sådant sätt känns betydligt mer konstruktivt än att försöka vinna någon form av tennismatch i media, vad säger du?

Olle Rigborn

Styrelseordförande

AB Stora Tunabyggen och Borlänge Studentbostäder AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare