Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar om Faluns gåtfulla medeltid kan ligga dolda under parkeringsplatserna

Bensinmackar, överklasshus och trädgårdar har tidigare legat på platsen för Gamla postenparkeringen.
Två meter under asfalten har arkeologer nu hittat lämningar som kan komma att skingra dimslöjorna kring Faluns äldre historia.
– Potentialen för kunskap är enorm för just den här tomten, säger Jimmy Karlqvist, arkeolog.

Riksbyggen planerar att bygga bostäder på Gamla postenparkeringen i centrala Falun. I oktober öppnade därför arkeologer från Dalarnas museum fyra schakt på parkeringen för att se om området är tillräckligt intressant för fortsatta utgrävningar.

I schakten kunde arkeologerna följa områdets historia bakåt i tiden. Dolt under en metertjock fyllnadsmassa och flera lager jord hittade de lämningar från husgrunder. Fynden har jämförts med en karta från 1761 som tyder på att det är lämningar från en gård som tillhörde politikern och företagaren Fredric Muncktell.

– Han var en person av högre rang, säger Jimmy Karlqvist.

Vid den här tiden var Falun en kraftigt förorenad industristad. Gruvans larm och giftiga rök bildade kuliss åt arbetarstadsdelarna Elfsborg och Gamla Herrgården. Familjer bodde tätt sammanpackade i sjaviga hus och det låg krogar i var och vartannat gathörn.

– Det låter nästan bibliskt när besökare beskriver staden, säger arkeologen David Fahlberg

Området kring Gamla posten var förmodligen en helt annan värld. Beläget på "den ljuvliga sidan av ån" gränsar tomten mot Faluns dåvarande paradgata.

– De lite finare människorna skulle bo på Åsgatan, Det var gräddhyllan, säger Jimmy Karlqvist

Fredric Muncktell hörde till en av Faluns överklassfamiljer. Hans pappa grundade Grycksbos pappersbruk och hade ledande positioner inom gruvan och själv var han både företagare, politiker och tjänsteman. Gården han ägde tangerar i princip dagens parkering. Mot Åsgatan låg flera hus och vid dagen läroverkspark flöt Trumbäcken. Området där emellan var förmodligen uppodlat.

– Vi är lite nyfikna på hur den här tomten har sett ut. Har det varit en trädgård där med stora fruktträd eller har det varit mer som en kålgård eller medicinalodling? säger Jimmy Karlqvist.

Arkeologerna fortsatte gräva och det var när de kom under 1700-talslagren som de riktigt intressanta fynden dök upp. två meter under asfalten öppnades en dörr till Faluns äldre, okända historia.

De hittade bland annat en grundstock som de tror är från 1500-1600-talet. Prover från stocken har skickats på analys tillsammans med jordlämningar och provsvaren kommer förhoppningsvis sprida ljus över hur dåtidens falubor bodde och odlade.

Kan det finnas lämningar som är äldre än 1500-talet?

– Ja, det är nog mycket möjligt, säger Jimmy Karlqvist.

Sådana fynd skulle vara särskilt intressanta för arkeologerna eftersom det är högst oklart hur Falun såg ut på medeltiden. Gruvdriften är förmodligen äldre än tusen år och den senaste forskningen tyder på att det skedde en kraftig expansion av gruvan vid 1250. Den äldsta kartan från Falun är däremot från 1628 och fynd av stadsbebyggelse som är äldre än 1500 är väldigt ovanliga.

– Det medeltida Falun är jättesvårt att få tag på kunskap om så vi hoppas verkligen att Kvarteret posten kan bidra till det, säger Karlqvist.

Tillbaka till Fredric Muncktells tid ,1761, var sommaren torr och blåsig. Kring midsommar utbröt två storbränder som ödelade stora delar av Falun och även husen vi Gamla posten. Branden slog hårt mot Muncktell som fick se sitt fastighetsbestånd gå upp i rök. Han lämnade Falun och dog två år senare.

– Enligt honom blev han helt utfattig efter branden, allting hade förstörts, säger Jimmy Karlqvist.

Många av de byggnader som syns runt parkeringsplatsen i dag har uppförts efter branden, 1775 byggdes Hammars, 1866 läroverket (numera Kristinegymnasiet), 1821 lärdomsskolan (numera Nordea) och 1902 byggdes det stora huset norr om parkeringen där bland annat posten hållit till: Bilder från 1900-talets första hälft visar att själva parkeringen var ett grönområde med mindre hus, fruktträd och odlingar.

Parkeringen byggdes förmodligen i samband med att en bensinstation uppförde på 60-talet.

Jimmy Karlqvist säger att fynden de nu gjort är så intressanta att de kommer rekommendera länsstyrelsen att besluta om en så kallad slutundersökning där hela området grävs upp.

– Potentialen för kunskap är enorm för just den här tomten, säger han.