Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar till Ann-Britt Åsebol och Elisabeth Svantesson

Annons


Nöjdheten och en nästan skrytsam självtillräcklighet präglar Ann Britt Åsebols och Elisabeth Svantessons (m) artikel om behovet av ett ”kraftfullt finanspolitiskt ramverk” i Grekland. Man sväller i det närmaste till bristningsgränsen i beskrivningarna av Sveriges ekonomi samtidigt som man ger goda råd om hur den grekiska krisen ska skötas.

Men som vanligt så glömmer man den svenska massarbetslösheten på 8 procent som är ett stort samhällsproblem och en styggelse. Den försvinner alltid när representanter för högerregeringen ska beskriva läget och vad som ska göras. Med byråkratins kliniska ordval till hjälp kommer istället underförstådda hot och varningar som ska göra att människors krav på förbättringar ska hållas tillbaka.

Det är inte så att det finanspolitiska ramverket som ytterst syftar till att motverka stora budgetunderskott upphöjer skattesänkningar för främst de välbeställda till ”den ena vägens politik”. Inte heller är dess syfte att skolan inte ska ha tillräckligt med lärare i skolan eller att personal inom vård och omsorg ska gå på knäna under hårda arbetspass. Det tvingar inte ens fram försäkringskassans hårda regelverk som gör att många sjuka känner sig förföljda. Usla arbetsmarknadsåtgärder, typ FAS 3, är heller inte ett resultat av budgetreglerna. Allt detta handlar istället om felaktig högerpolitik, men där reglerna när det passar används för att rättfärdiga den.

När Göran Persson, först som finansminister sedan som statsminister, sanerade statens ekonomi efter misslyckat borgerligt styre kom ramverket till för att garantera välfärden. Syftet var definitivt inte att öppna för en politik där regeringen-Reinfeldt först i etapper sänker skatten med 80 miljarder för att sedan ordinera mer av samma medicin vilket det för övrigt knappast finns majoritet för i riksdagen..

Nu behöver Sverige investera brett i det livslånga lärandet. Vi måste sätta utbildningssektorn i centrum. Och det gäller alla nivåer från förskolan till högskolan och vuxenutbildningen. Här kan grunden för Sveriges framtida välfärd och konkurrenskraft skapas. Att använda finanspolitiska regelverk som argument för att förhindra en bred sådan satsning och istället fortsätta med skattesänkningarna är kortsiktigt, torftigt och visionslöst.

Det är genom ett brett kunnande som vi kan garantera framtidens investeringar, forskning och nya arbetstillfällen. Så växer innovationskraft och en dynamisk ekonomi fram. Regeringens skattesänkningar har däremot inte rått på arbetslösheten. Där har man misslyckats. Och det Åsebol-Svantesson presenterar är ett nöjdhetens epos. Samtidigt ökar socialbidragsutgifterna. Människor lider av utanförskap och arbetslöshet. Skolan behöver mer pengar.

Istället för att störas av detta obehagliga må ni ägna Er kraft åt att i skrytsamma ordalag tala om för det grekiska folket att de behöver ett ”stålbad”. Ert insiktsfulla ”grundfilosofiska” och för de flesta självklara budskap om att intäkter och utgifter måste gå ihop lär väl som råd inte nå fram till grekerna. Er artikel publiceras ju inte i grekiska tidningar och bra är väl det. Men för svenska ögon lär trovärdigheten i Ert nöjda mästrande vara låg så länge som Er regering kan stoltsera med en massarbetslöshet på hela åtta procent !

Peter Hultqvist (s)
Riksdagsledamot Borlänge.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel