Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svärdsjö satsar hårt på tävlingar

Den första augusti var de kvällstävlingar i dressyr för både ponnyer och hästar. Det var två klasser i vardera kategorin med lokal status och nivåerna Lätt B.1 och A:1.
Helgen som var, var det hoppning också på lokal nivå med ponnyer på lördagen och hästar på söndagen. Fyra klasser vardera dagen med Lätt D till Lätt B respektive 0+,90 meter till 1,10 meter.

Båda dagarna fanns en klass med två faser A+A:0, vilket innebär att ekipagen får rida båda faserna och felen läggs ihop.
I söndagens klass gick segern till Tierps Emma Wollert på Andy Amberg med en fin-fin dubbelnolla och tiden 27,65. Älvdalens Linda Leandersson på David Player var inte långt från seger men det fattades nästan en sekund. Klassen hade 19 startande och vilken härlig kamp det blev med fyra dubbelnollor och tiden som avgörande.

Den högsta klassen, en 1,10 meter två faser A:0, fick ingen dubbelnolla men två nollor i grundomgången och sedan var det Dalälvens My Larsson på Ravallo som segrade med 4 fel i andra farsen före Falu RS Amanda Bergström på Inge Mera R med 8 fel men klart snabbaste tiden.
Här kan man se hur viktigt det är att få rätt tempo till den potential som ekipaget har. Lite överdrivet så blir det lätt fel.
Hur såg det då ut med prestationerna under söndagens hästhoppningar? Överdomaren Stephanie Giesecka är tydlig.
– Här krävs krafttag. Ser man till helheten var det alldeles för mycket störande händer och dålig balans. Man saknar den kvalitativa grundridningen, harmonin mellan ryttare och häst och helt klart det mentala samspelet där man ser att ryttare och häst förstår varandra. Snittet den här gången var inte bra, men det finns dom som sticker ut positivt säger överdomaren Stephanie Giesecke.
Det är bara att hålla med och lägger man till alla konstiga ridvägar så är bilden fullbordad.
Själva arrangemanget är som ofta väldigt bra och Stephanie Giesecke framhåller toppbanor av Sofia Alexandersson och mycket duktiga funktionärer, bra service och snabbt sekretariat.

Men, det finns ett problem i Dalarna just nu och det är antalet starter som krymper rejält. DD-sporten kollar med flera drivna arrangörer och ryttare och de två viktigaste argumenten är: Organisation, geografisk planering och i samband därmed optimal ekonomi i det geografiska perspektivet. Något för distrikten och förbundet att ta allvarlig på. Deltagandet är på väg att sjunka drastiskt, det behövs en hel del proffsighet.

Olof Aspelin