Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svart år för sågverken – värsta på fyrtio år

Annons

Förra året var ett svart år för sågverksindustrin. En del talar om den djupaste krisen på 40 år.
– Det såg verkligen mörkt ut 2012. Men jag har en känsla av att botten är nådd nu, säger Christer Elfström, ombudsman på GS-facket.

På sågverken i Dalarna kom flera stora varsel förra året.
– Jag har inte varit med om så stora varsel på arbetsplatser på väldigt många år, säger Christer Elfström.
Beslut om nedläggning av Horndals såg togs av SETRA-koncernen. Sågen hade 35 anställda.
På Bergkvists såg i Insjön varslades 21 personer.
– Där berördes också massor med underentreprenörer, säger Christer Elfström.
På Fiskarhedens sågverk i Transtrand varslades 14.

De senaste åren har 300 miljoner investerats i Fiskarhedens sågverk, ett av Sveriges största furusågverk. Men i höstas var fem–sex personer tvungna att sluta.
– Vi har en tuff lågkonjunktur och en valuta som verkligen inte hjälper oss, säger Olle Larsson, en av ägarna.
Sågverket har i dag 110 anställda. Fiskarheden har blivit omtalat för sin satsning på länder i Nordafrika dit 70 procent av exporten går.
– Exporten till Egypten har minskat mycket. Men det är stabil efterfrågan i Algeriet, Marocko och Tunisien och priserna går upp, säger Sabrina Maouche, som arbetar med att skapa kontakter i dessa länder.
Fiskarheden lider som andra företag i skogsindustrin av eurokrisen.
– Intäkterna minskar på grund av en stark svensk krona. Det behöver bli en förbättring på intäktssidan och bättre utbud på virkesmarknaden om vi ska hålla det här tempot framöver. Det är en tuff situation med dålig lönsamhet, säger Olle Larsson, sågverkets ägare.
Jonas Mårtensson, vd vid skogsbolaget SCA i Sundsvall anger svag efterfrågan på trävaror och låga priser kombinerat med höga timmerpriser, samt en utmanande valutasituation som orsaker till läget. Det värsta på 40 år, enligt vissa.

Dalarna har en speciell situation med många små skogsägare och det bidrar till råvarubrist, enligt Christer Elfström på GS- facket.
– Många små skogsägare har ingen panik utan kan vänta tills de får rätt betalt för sin skog. Det blir ett moment 22.
Men han har trots allt en känsla av att krisens botten nu är nådd.
– Det är mest en magkänsla – telefonen ringer inte lika mycket längre. Många varslade har fått komma tillbaka, fått förlängd uppsägningstid. Varslen trappas av genom någon liten order. Jag ser en ljusning.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se