Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt få jobb i Avesta

Det är svårt för personer från andra delar av landet och nya svenskar att få jobb i ­Avesta. Det menar Inger Mattsson (C) som vill att kommunens lediga jobb ska rekryteras externt.

Hon skriver i ett medborgarförslag att en viktig åtgärd för att öka inflyttning är att tillämpa extern rekrytering då externa arbetssökande har större kompetens än interna sökande.
”Vardagsrasism kan motverkas och minska när vuxna med olika kulturell bakgrund får lära känna och respektera varandra” skriver Inger Mattsson.

Bildningschefen Fredrik Juthman säger att förvaltningen alltid strävar efter högsta möjliga kompetens utifrån kompetenskraven för att kunna utföra arbetet och därför tillämpar extern rekrytering.
Han påpekar att kommunen, liksom andra arbets­givare, måste undersöka om egen personal, som behöver omplaceras eller är över­talig, har den kompetens som efterfrågas och i så fall erbjuda den personen tjänsten.
Därför annonseras tjänsterna ut internt i två veckor innan extern annonsering görs.
Under 2012 fanns 265 jobb att söka externt hos Avesta kommun och första halvåret 2013 utannonserades 180 jobb.

Personalchefen Jan Ericsson påpekar att för att ha en möjlighet att besätta de ­lediga jobben är det både önskvärt och nödvändigt att få externa sökande. Han säger i sitt yttrande att för att närma sig en fördelning av nationaliteter som finns i Avesta är det önskvärt med fler medarbetare med utomnordisk bakgrund.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se