Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt för män att få jourhjälp

Ideella mansjouren är inte längre aktiv och det hänvisas med ett telefonnummer till Kris & våldsmottagningen för män. Men deras telefon är i sin tur obemannad sedan den 1 november.
– Vi försöker rekrytera personal och hoppas och tror att vi snart kommer igång, säger Karin Olsson Isidorsson, enhetschef på Falu Kommun.

Om en man har problem med ett våldsbeteende eller kan behöva en mansjour i Falu-området och vill ha hjälp möts han av hemsidor och telefoner som hänvisar vidare till en obemannad telefon.
De i sin tur hänvisar till cheferna Karin Olsson Isidorsson och Åsa Johansson.
– Idag har jag ingenstans att hänvisa de här männen, men de kommer att få hjälp. Vi ska ha möte med familjerådgivare och de som sköter behandlingen av de män som redan fått hjälp, säger Karin Olsson Isidorsson.

Leif Jonsson och Claes Holm arbetade tidigare på Kris & våldsmottagningen. Men sedan den 1 november har de återgått till familjerådgivningarna i Falun respektive Borlänge.
– Vi på Kris & våldsmottagningen för män har efterlyst att arbeta i team, där familjerådgivningen och de som arbetar med barn ingår och vi kan samarbeta. Men det har inte blivit så och därför återgår vi till våra ordinarie tjänster, säger Leif Jonsson.
– Men man kan även idag få hjälp via oss i familjerådgivningen. Då träffar vi helst paret först och sedan kan vi också träffa dem individuellt. Det gäller att ta reda på vilken sorts våld det handlar om.
– Gäller det grovt upprepat våld som blir ett mönster krävs den hjälp som vi tidigare gav på kris & våldsmottagningen.
Kris- och våldsmottagning för män i Falun, Borlänge, Avesta, Säter, Ludvika och Smedjebacken är alltså tills vidare obemannad. Men man kan kontakta sina respektive familjerådgivningar. Alla kommuner har sådana även om en del kommuner anlitar grannkommunernas tjänster.

Någon som uppmärksammat problemet är Falubon Fredrik Dersten som gick en utbildning för den ideella organisationen Mans & ­familjejouren i förra veckan. I fredags var organisationens ordförande Janne Runsvik och föreläste på ABF i Falun.
– Det handlar om ”barns behov och rätt till båda föräldrarna”, säger Fredrik Dersten.
– Den 18 februari blir det en öppen föreläsning/seminarium i Falun och då är alla välkomna, berättar Dersten.
Än så länge är Mans & familjejouren baserad i Stockholm, men Falun kan få en filial i vår.

Mans & familjejouren hjälper inte bara män.
– Vanligast är män som vill ha hjälp med delad vårdnad, att få dela lika. Självklart kan det vara kvinnor som behöver hjälp också eller som idag två män eller två kvinnor som behöver hjälp i sin relation och vårdnad om barnet, säger Dersten.
– Problemet är ofta att män som vill träffa sina barn mer i en vårdnadstvist erbjuds advokater som fixar så de får träffa dem varannan helg. Men som man vill jag ha delad vårdnad, likställt och nöjer mig inte med varannan helg, säger Dersten.
– Och det gäller ju oavsett kön. Vi är inte könsbundna, tillägger han.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se