Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Svårt för oss att kunna göra något”

Det hittas stöldgods i bilarna. De kör olagliga bilar. Det begås stölder som aldrig klaras upp. Och bärplockarna bildar läger där de mot reglerna bor i veckor.
– Det är ändå svårt för oss att göra något innan brott begåtts. Det är en väldigt krånglig process att bryta upp lägren, säger polisen presstalesman Bo Eriksson.

Misshandeln av far och son utanför Grycksbo natten till torsdagen blev en dramatisk kulmen på en lång tid av missnöje och oro i byarna utanför Falun.
DDs publicering av uppgifterna om en av de bilar som används av bärplockarna har lett till en ström av samtal och mejl.

Från personer som känner maktlöshet inför att bli bestulna, oro över bilar som kör upp på deras gårdar och hopplöshet över en påstådd passivitet hos polisen.
– Vad kan vi göra? I det här fallet har otvivelaktigt brott begåtts. En utredning är inledd, två personer är gripna och ytterligare ett antal identifierade. Nu får vi se om vi kan reda ut vad som hänt och vilka brott som begåtts, säger Bo Eriksson.

Han har förståelse för oron bland lokalbefolkningen och irritationen över att vägar körs sönder och naturen skräpas ner. Men påpekar att det är svårt att åtgärda.
– Reglerna säger att man får campa en natt. De här ligger kvar i veckor. Och det tar en väldig tid att verkligen få dem avhysta. Mark­ägaren måste begära handräckning av kronofogden, vi måste bli kallade och sedan ska de som ska avhysas delges. Det tar mycket längre tid än folk tror, säger Bo ­Eriksson.

Han medger också att det inom polisen finns en oro över att situationen ska gå över styr.
– Det är inte bra att det är så här. Då finns risken att man får vad vi inte vill, att folk tar lagen i egna händer, säger Bo Eriksson.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se