Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svart hål i Älvdalens skolbudget

Barn- och utbildningsnämnden, bun, i Älvdalens kommun har genom många år kämpat med kraftiga underskott. Men nu har det svarta hålet upptäckts.

Annons

Det handlar om stora pengar som konterats fel och gjort att grundskolan fått ta kostnader som hört till särskolan. Totalt är det 2,7 miljoner kronor det handlar om det senaste året.
– Vi har ofta fått kritik för att vi tvingats gå till kommunstyrelsen och begära mera pengar, samtidigt som vi påtalat att något måste varit fel, säger buns ordförande Lisbeth Mörk-Amnelius.
– Nu har vi fått klarhet i att det är grundskolan som tagit kostnader för särskolan. För kommunens del handlar det om samma summa pengar, men vi borde ha fått de extra pengarna för särskolan i vårt anslag, fortsätter Lisbeth Mörk-Amnelius.
I Älvdalen har därför särskolan haft för lite pengar i sitt anslag, som istället täckts av kostnaderna för grundskolan, som därmed varje år blivit flera miljoner dyrare än budgeterat.

Särskolans kostnader har redovisats som 400 000 kronor istället för 2,7 miljoner kronor det senaste året. I de kostnaderna ingår även särskoleskjutsar.
– Det här är ett fel som varit återkommande genom åren. Felet faller givetvis på vår egen förvaltning. Vi kan inte skylla på andra, men det känns skönt att vår nye skolchef och den ekonom han har till sin hjälp nu funnit den här felkällan. Det innebär att vi nu ska kunna budgetera betydligt bättre, säger Mörk-Amnelius.

– Vi ska nu också begära att få vårt anslag uppräknat för att kunna täcka in de extra utgifterna för särskolan.
För kommunen som helhet spelar felbudgeteringen mindre roll då slutsumman blir densamma.

Nisse Schmidt/DT