Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartnäsdagens egen kolare

Håkan Eriksson höll kolmilan i gång för 16:e året. Så många gånger har Svartnäsdagen ägt rum. Milan brukar ge 300 säckar kol. ”Prima kol med garanti” säger Daniel Johansson, ordförande i Intresseföreningen som är arrangör.

Kolbullar med fläsk och lingonsylt hör till en traditionell kolarmeny under Svartnäsdagarna. Gänget som gräddade höll många stekpannor i gång och gräddade totalt 270 stycken.

Motorsågsskulptören Torbjörn Lindgren sågade fram en fullstor skulptur som visade sig föreställa Elvis. Den lottades ut och vinsten gick till Sven-Inge Danielsson som var ordförande i Intresseföreningen tidigare. Han har ett hus kvar i Svartnäs och tillbringar mycket sommartid här.

– Nu blir skulpturen kvar i byn. Det var roligt, säger Daniel Johansson som berättar att närmare 400 personer kom till Svartnäsdagen.

Daniel Johansson och hans familj hör de till 40 bofasta. Han pendlar till jobbet i Falun varje dag.

– Vägen ska ju förbättras. Det blir bra och det är livskvalitet att bo så här, säger han.

Många hantverkare fanns med. Åke Viklund visade en ”ändamålsenlig” stol i trä som visade sig kunna fungera som toalett med lock och ring, allt av gediget trä. Han formar stolarna först grovt med motorsåg av trästammar 60-70 centimeter i diameter.

– Träet måste torka i 1,5-2 år, berättar han.

Bredvid hans utställning visade Åsa Wiklund två av sina Hedemorahöns med tuppen Rascos II, döpt efter gladiatoren Spartacus som hon tycker är ”lite tuppig.”

– De är tåliga och renrasiga och går fritt hemma på gården, berättar hon och lyfter upp tuppen och kramar den utan att den protesterar.

Flera hantverkare visade sina speciella hästar. Världsarvshästen är liten, seg och hårt arbetande men ger trots slitet ändå upp ett stort gnägg då och då. Det är Kent Olander, pensionerad polis, som tillverkar den.

Leif Nässlander hade också hästar och skogens konung – älgen – med på sin del av utställningsbordet.En hobby, sade han om träsnideriet. Han är målare till vardags.

– Jag har täljt sedan jag var liten, berättar Hans-Göran Åkers som också har det som en hobby och är snickare till vardags.

– Jag bygger timmerhus åt gubbarna sedan i skala 1:10, berättar han.

Det fanns en hoppborg för barnen. Mr Udd underhöll under dagen.

Under dagen invigdes också Nybruket några kilometer mot Åmot-Ockelbohållet. Här i området där den före detta spiksmedjan med diverse bostäder funnits har föreningen röjt och plockat fram ruiner och husgrunder och skapat en liten vandringsled. Ett samarbete med Stiftelsen Falu Gruva Järnets väg, berättar Daniel Johansson.

En fotoutställning med svart-vita foton i Folkets hus som samlade runt 250 foton har ökat sedan i fjol.

– Folk har massor av bilder i gömmorna. Och det är ett jättestort intresse bland folk att titta och leta släktingar, säger Åsa Granath som håller i utställningen.

Karl-Erik Kohlström som har rötter i Svartnäs hörde till dem som hittade släktingar på en bild från mitten av 30-talet.

– Vilken överraskning. Pojken där är min pappa Ragnar med farfar Johan, farbror Valdor, farmor Emma, faster Ottilia och faster Elsa.

I morgon kväll – och natt till tisdag – blir det Milrocken i Svartnäs. Det är tradition för fjärde året. En spelmansstämma för rockabilly- blues- country- och rockmusiker där man få spela i alla möjliga och omöjliga konstellationer, lockar Intresseföreningen som är arrangör. ”För alla spelsugna musiker som inte har ett band är det ett perfekt tillfälle.”

Torbjörn Lindgren skulpterar med motorsågen. Här en blivande Elvis.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se