Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveatorget ska möbleras om

En ombyggnad av Sveatorget väntas i år.I veckan har kommunstyrelsens finansutskott frågan uppe.
Även Jussi Björlings torg och delar av Borganäsvägen behöver förnyas. Men kommunen vill prioritera Sveatorget 2013 och sprida ut resten på tre år.

Olika intressenter har diskuterat möjligheterna att göra Sveatorget mer attraktivt och att torget ska fungera som restaurangtorg. Centrumföreningen, fastighetsägare och kommunens näringslivskontor är involverade. Diös Fastigheter satsar på ett lyft i tidigare Åhlénshuset. Biopalatset ska utöka sin verksamhet och O’Learys öppna restaurang i höst. Men Diös projekt tillhör inte det som kommer upp i finansutskottet.

I kommunens investeringsbudget för stadsmiljön är 24,2 miljoner kronor avsatta i år. Tio miljoner ska läggas på Sveatorget, är förslaget. Torgets fontän med skulpturen Solblomman ska renoveras. Både fontänen och den populära lekskulpturen Paprikan flyttas om på torget.
Fontänen föreslås få ny placering i hörnet mot Borganäsvägen. Där ska sittplatser grupperas och blommor planteras i upphöjda rabatter. Blomsterpyramiden tas bort för att ge plats åt torghandel.

Öppna ytor för torghandel, evenemang och uppträdanden ses om viktiga att behålla. Uteserveringar ska främst ligga längs fasaderna, och en fristående serveringsyta skapas på bortre delen av torget från centrum. Torgets natursten ska behållas så mycket som möjligt, liksom belysning och blomsterpelare. Fler stråk med släta naturstensplattor föreslås för att öka tillgängligheten. Det behövs också mer permanenta cykelställ vid biblioteket.
Finansutskottet ska också ta upp investeringar för att genomföra en handikapplan som ökar tillgängligheten för funktionshindrade. Vidare ska en gång- och cykelväg mellan stationen och Kupolen breddas, busshållplatser byggas om, skyltning förbättras och föråldrade trafiksignaler bytas ut.

Borganäsvägen mellan Jussi Björlings torg och Sveatorget är sliten och behöver en ansiktslyftning. Samma sak gäller Jussi Björlings torg där planteringslådorna är i dåligt skick. Det saknas också en plats att ställa cyklar på torget.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se