Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven har väntat länge på förhandsbesked för bygge

I april i fjol ansökte Sven Berg om ett förhandsbesked till att få bygga ett nytt enbostadshus på egen mark i byn Buska, öster om Västanhede.

Men något besked har han aldrig fått. Ärendet återremitterades vid junisammanträdet. Anledningen är ett dike som går på andra sidan vägen och en stor åker, vilket innebär strandskydd.

By KYRKBY
När ärendet nu ska behandlas nästa vecka på Västmanland-Dalarna Miljö och byggnadsnämnd sammanträde har det gått 36 veckor innan Sven fått vare sig ett ja eller nej.

– Tjänstemän har varit hit och tittat och mätt. De ville att jag skulle flytta upp huset upp mot skogen. Men det är ju här - på kullen - vi vill bygga. Här finns utsikten över Buskasjön.
Sven Berg har i många år bott i Västanhede där han varit delägare i trähandeln och sett sina barn växa upp. Men idag känns huset för stort.
– Vi tänkte bygga oss något mindre, 80 kvadrat kanske, på mark som jag äger. Det stora huset kan vi sälja. De nya huset kanske tas över av dottern som fritidshus sedan, när vi blivit för gamla att bo kvar.

Sven hade förhoppningen?att han skulle ha fått både besked och kanske också bygglov redan på försommaren i fjol, för att sedan kunna ägna sommaren åt att bygga. Det ska han göra själv - med virke från den egna skogen. Men hela sommaren och hösten gick utan att något beslut fattades av politikerna.

Det tog alltså långt över de 20 veckor som det står angivet att ett komplicerat bygglovsärende får ta att behandla.
Anledningen är att diket på andra sidan åkern ligger för nära.
– Sommartid är ju diket oftast torrlagt. Uppströms är det till och med igenlagt med rör. Jag fick rådet av bekanta att lägga ner rör på resten av diket också. Då skulle det inte finnas något vattendrag.

Byggärendet har alltså komplicerats av reglerna för strandskydd, som inte bara gäller vid öppna sjöar och breda vattendrag som älvar och åar. I Sven Bergs fall handlar det om ett dike som det skulle krävas både en landsväg och en åker att kliva över för att nå. Men likaväl ligger det mindre än 100 meter från den tänkta byggplatsen.

– Jag aldrig sett någon gå längs med det där diket. Vad dom skulle göra där vet jag inte heller, säger Sven vars förhoppning nu är att få ett positivt besked nästa vecka så ärendet kan gå vidare till länsstyrelsen som också måste säga sitt innan Sven - i bästa fall - får sätta spaden i jorden till sitt nya hem.