Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk rundresa innefattade Ludvikaområdet

Mineralintresserade tyskar från Harz är på stenjakt i Sverige. Stollbergs gruva är ett av besöksmålen för de bergsbruksintresserade tyskarna. Det var på onsdagen de var gäster hos Västerbergslagens geologiska förening och Evald Persson.

De gör en sådan här upplevelseresa varje år berättar Wolfgang Lampe. Norge, Polen, Slovakien, Rumänien och Österrike har besökts genom åren.
- I Sverige började vi med ett besök i Stockholm. Sedan blev det Sala, Falun, Norberg och nu Ludvika, säger Lampe. Det är ett elva dagar långt besök innan man tyvärr måste åka tillbaka till Tyskland för att semestern tar slut.

Gruppen som reser runt på bergsbruksintressanta områden är på 20 personer. Det är bergsingenjörer, mineraloger, geografer och faktiskt också en jurist. Men det är allmänt bergsbruks- och kulturhistoriskt intresserade människor från trakten av Harz som ligger tio mil söder om Hanover.
Ludvikabesöket började på mineralmuseet på Gammelgården. Efter lunchen gav sig tyskarna i kast med lämningarna vid Stollbergs gruvor.
Doktor Wilfred Liessmann är mineralog och geolog och arbetar på universitetet i Claustahl.
- Jag samlar malmprover till universitetet. Vi har samlingar som påbörjades för två hundra år sedan. Det är malmprover från hela världen som vi har för att jämföra mineraler från olika delar av världen.

Så nu finns snart också Stollberg med i de tyska samlingarna.
Wolfgang Lampe arbetar på vad som motsvarar Bergsstaten i Sverige. Tillsynsmyndighet för allt som har med brytning av malm att göra.
- Jag är personligen intresserad av gruvhistoria och om människor. För vi har också hand om ett tyskt gruvarkiv i Oberharz.

CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se