Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk skidåkare pekas ut för misstänkt dopning: "Praktiskt taget säker"

I en omfattande granskning gjord av SVT:s "Uppdrag granskning" misstänks en svensk längdåkare på toppnivå för dopning.
Men längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip menar att det kan finnas medicinska skäl bakom de höga blodvärdena.
– Det är väldigt viktigt att påpeka, säger han till TT.

Med bara dagar kvar till OS i Pyeongchang skakas skidvärlden av en potentiell jätteskandal.

I ett internationellt samarbete publicerar i dag SVT:s "Uppdrag granskning" en undersökning som visar att ett stort antal elitskidåkare har visat upp onormalt eller väldigt höga blodvärden.

Detta sedan över 10 000 blodtester från upp emot 2000 elitåkare, många av dem fortfarande aktiva, samlats in mellan 2001 och 2010. Flera experter har låtits granska resultaten för att klara ut om det handlar om bloddopning.

– En sak som ganska uppenbart sticker ut i blodprofilerna är att det förekommer mycket förändringar runt tiden för stora mästerskap, säger den amerikanska läkaren Stray-Gundersen i programmet.

Flera länder finns med på listan med namn från blad annat Ryssland, USA, Österrike, Tyskland, Norge och Finland.

Från Sverige handlar det om två åkare som sticker ut. Framför allt den ena som visar upp särskilt höga värden, men som inte nämns vid namn.

– Det finns några enskilda värden här som är extrema och som följs av dramatiska variationer. Så jag skulle säga att det här är i praktiken helt säkert eller det ligger väldigt nära till hands att betrakta detta som sannolik dopning, säger Stray-Gundersen som har sin slutsats klar:

– Jag är praktiskt taget säker på att detta är dopning.

Den svenske förbundskaptenen Rikard Grip säger till Sportbladet att höga blodvärden per automatik inte behöver betyda dopning.

– Det kan finnas medicinsk grund till att det är så, och det är väldigt viktigt att påpeka, säger han.