Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska ...

Annons

... fotbollsförbundet ville först ge allsvenska Örgryte 10 000 kronor i böter för att föreningens supportrar under lagets matcher har haft en banderoll med texten: ”Free Dawit Isaak - Imprisoned in Eritrea since 2001.” Först kallades detta för ett ”anstötligt budskap”, sedan ett ”politiskt budskap” för att sedan bli ett ickepolitiskt budskap efter att förbundets disciplinnämnd löpt medialt gatlopp.

Villervallan är total. Vi tackar dock för den uppmärksamhet som åter givits åt Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea. Den svenske journalisten och författaren har innan denna lördag övergår i söndag, suttit inspärrad 2945 dagar. Vi vet egentligen bara att han fängslats tillsammans med ett antal andra journalister och politiker för att han rapporterat om krav på demokratiska reformer i diktaturens Eritrea. Det var därför Dawit Isaak hämtades i sitt hem tidigt på söndagsmorgonen den 23 september 2001 och därför han är nu en av Amnestys samvetsfångar.

Vilken tur att det Svenska fotbollsförbundet först tog i med hårdhandskarna mot Öis-supportrarna som uppmärksammat de faktiska omständigheterna. Nu kan ju förbundet fortsätta att misslyckas med att göra något åt "Firman Boys”, ”Wisemen”, ”KGB” et cetera. Alltså de ökända supporterfirmor vars mål är att ställa till upplopp och slagsmål i samband med allsvensk fotboll.

Ty fotbollsförbundet tyckte ju först att det var värre att supportrarna kämpar för mänskliga rättigheter, än att de slåss med varandra på läktarna, alternativt kastar glåpord och/eller rasistiska tillmälen mot domare eller andra lags spelare. Som vanligt när man inte vill, kan eller orkar komma åt de stora problemen, ligger det nära till hands att fokusera på det lilla.

Annons