Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Svenska föräldrar är mest stressade”

Larmet går idag åter om ökande sjukskrivningar. Samtidigt presenteras i en EU-studie att svenska föräldrar är de mest stressade i Europa. På våra slimmade arbetsplatser hetsas vi till att prestera mera och bättre resultat, trots att de flesta av oss redan befinner oss på bristningsgränsen. Nya läroplaner och betygssystem avlöser varandra och hetsar lärare, elever och föräldrar. Förbättringshysterin tar över våra liv på alla plan. När blev det fel att vara nöjd, när blev det fel att stanna upp för reflektion och eftertanke? När blev det fel med klokhet, sans och måtta? Tid för djup och analys?

Det gäller allt från heminredning, barnkalas, utseende- och upplevelsemaximering till resultat- och vinstmaximering. Allt ska till varje pris bli bättre till vilket pris som helst.

Denna jakt på maximering har i Sverige har lett till vansinnigheter som skattepengar till riskkapitalbolag, Nuonskandalen, ett skolsystem som havererar, ökad psykisk ohälsa, sjuka och olyckliga människor. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket fick vi lära oss som barn. Hela Sverige är nu som en illustration till detta ordspråk.

Snälla dra i nödbromsen någon!

Kerstin Bengtsson-Norén skolkurator

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel