Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kyrkan ska hjälpa flyktingar

Många invandrare saknar kontakter med dalfolk. Nu startar samarbetet Flyktingguide Dalarna som ska skapa en mötesplats och hjälpa flyktingar ta del av samhället.

Annons

– Det räcker inte att få en broschyr om Lugnet i handen. Det gäller att de här människorna vågar ta sig dit också och förstå hur det fungerar när man väl är där, säger Anna Johansson, församlingspedagog för Falu församlingar.
Hon är en av sju inblandade parter som under onsdagen var på plats i Kristinegården i Falun för att berätta om det nystartade projektet, som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Stiftsgården i Rättvik samt kommunerna Falun, Leksand och Gagnef.
De berättar att regeringen har avsatt elva miljoner kronor för 2013 till verksamheter med just flyktingguider. Av dessa miljoner har detta projekt fått 100 000 kronor som nu ska användas för att underlätta flyktingars etablering i samhället, skapa nätverk och ge socialt stöd.
– Det här samarbetet mellan kyrkan och kommunen är unikt, säger Amel Mujic, integrationssamordnare i Falu kommun.

Flyktingguiderna ska fungera som kontaktpersoner, vänner eller en hjälpande hand. Både de som är intresserade av att bli flyktingguider och de flyktingar som vill delta i projektet får skicka in en ansökan innan deltagarna paras ihop.
Redan nu har flera personer, både flyktingar och invandrare samt personer som är intresserade av att bli flyktingguider, kontaktat kyrkan.
– Det var ett barn som skrev att han ville ha en farmor och farfar, säger Elisabeth Sehlin, diakon i Falu församlingar.

Efter en endagsutbildning kommer det att anordnas fyra möten fram till sommaren med aktiviteter och byten av erfarenheter.
– Integrationen är en ömsesidig process. Även guiden får någonting tillbaka. Man får lära sig mer om världen genom de här personerna, säger Amel Mujic.
Nu hoppas han och de övriga samarbetsparterna att runt 40 flyktingguider kommer till det första mötet som hålls den 16 november.

Emy Krüger
emy.kruger@daladem.se