Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt kött i skola och äldreomsorg efter valet?

Vilka partier kommer att arbeta för att kommunens dagisbarn, skolungdomar och äldre på kommunens boenden kommer att få kött som producerats utan antibiotika och enligt EU:s djurskyddsdirektiv (bara svenskt eller finskt kött)? Kan väljarna få svar på det här?

I utländska djurfabriker används mycket antibiotika förebyggande, även till friska djur, eftersom djuren står så trångt. Infektioner kan spridas snabbt. Genom att välja svenskt eller finskt kött motarbetar man riskabel användning av antibiotika. Då minskar risken för att bakterier blir s k resistenta. Resistenta (=antibiotikatåliga) bakterier klassas av Världshälsoorganisationen WHO som en av mänsklighetens stora utmaningar. Om inte penicillin och annan antibiotika "biter" på vanliga bakterier längre, kan det drabba en själv, eller en försvagad anhörig (små barn och äldre är mest utsatta), om man får en infektion. EU beräknar att 25 000 människor dör i Europa varje år av bakterier, för att antibiotika inte kunnat döda bakterierna de drabbats av.

Sverige och Finland visar att det går att föda upp friska djur, utan att mata dem med antibiotika och utan att stympa dem. I djurfabrikerna utomlands klipps näbbar av burhöns och knorrar klipps av grisarna, för att de inte ska kunna skada varandra i de trånga, kala utrymmena. Djuren blir stressade, när de inte får utöva sina naturliga beteenden.

Så vilket parti ska man rösta på i kommunalvalet, om man vill få bort det antibiotikabehandlade djurfabriksköttet från kommunens kök? Tacksam för klart svar!

Ylva Gefvert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare