Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv ifrågasätter resa

Svenskt Näringslivs Carl Ström rasar mot Älvdalens kommuns Indienresa.
Han anser att delegationen på fem personer hade gjort mer nytta om de använt tiden på hemma­plan för att förbättra Älvdalens dåliga rankning i företags­klimat.

Carl Ström, regionchef för Svenskt näringsliv satte kaffet i vrångstrupen när han gick in på Älvdalens kommuns näringslivssida.
– Kommunen skriver att ett gäng representanter från Älvdalen är på studiebesök i Shimla, en kommun i Indien, för att ta reda på vad de kan ha för utbyte med varandra. Detta projekt är visserligen finansierat av SIDA, men med tanke på att Älvdalen ligger på 172:a plats i vår näringsklimatsgranskning så borde de kommunala representanterna ha betydligt viktigare saker för sig hemma i Älvdalen.

– Det kan knappast vara en kommunal uppgift för Älvdalen att arbeta för demokrati i Indien. Har man sådana resurser så kanske man kan misstänka att det finns för många anställda och politiker i kommunen. Varför då inte också arbeta för demokratiprojekt i Chile, Afghanistan om man nu har sådana resurser? Är verkligen Älvdalens delegation på fem personer de bäst lämpade i Sverige att arbeta med demokratigfrågor i Indien, fortsätter Carl Ström
– Jag blir mörkrädd när jag läser att det handlar om att ta reda på vad man kan hitta på för samarbetsområden. Det låter som att man slänger pengar i sjön och när jag läser rapporten verkar det mest vara en artighetsvisit. Man leker med pengarna och tar av kommunens resurser i form av arbetstid för resor och förberedelser, säger Carl Ström.

Kommunalrådet Nils-Åke Norman (M) som ledde resan säger:
– Om Svenskt Näringsliv är uppörda angående samarbetet med Shimla kommun kan jag bara beklaga. Vi har precis som alla kommuner möjlighet att ansöka om finansiering av internationella projekt genom ICLD.
– Jag tycker inte att vi ska använda kommuninvånarnas skattemedel till internationella utbyten vilket vi inte gör. Det är ICLD som står för samtliga kostnader för projektet. Syftet med projektet är först en förstudie. Förstudien ska förhoppningsvis leda till ett treårigt samarbete med demokratifrågor, entreprenörskap och företagande i projektet som ska generera tillväxt inom framför allt inom turism och skogsbruk. Jag tycker det är viktigt med internationella kontakter och byggande av nätverk vilket Älvdalens kommun ligger i framkanten.

Bo Joffer/DT