Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensktoppens historia som show

Sveriges mest långlivade musiklista – Svensktoppen – fyller 50 år i år. Det uppmärksammas med musik och humor i en krogshow som kommer till Dalarna i helgen.

”50 år med Svensktoppen” är namnet på krogshowen. Listans historia berättas ur ett frukostperspektiv.
– Publiken får följa ett par vid köksbordet i de olika tidsepokerna. Vi börjar med 60-talet, med kläder, tidningsnyheter med mera från den tiden. Det är mycket humor. Dialogen är till stor del byggd på låttitlar från Svensktoppen, och ett gäng låtar från varje epok spelas, förklarar Thomas Widén som är multimusiker i föreställningen och som tidigare var medlem i Sten & Stanley, vilket är bandet som haft flest låtar på Svensktoppen genom tiderna.
– Ja, det är ingen som slagit rekordet än. Det är 57 eller 58 låtar, kommer inte ihåg exakt.

Förutom Thomas medverkar Mia Poppe, dotter till Nils Poppe, skådespelaren Niklas Strand och Thomas fru Johanna Widén. De har turnérat med showen i snart ett år.
– Det är riktigt kul, vi får mycket positiv respons. Alla har ju någon form av relation till Svensktoppen.

Hur tycker du att Svensktoppen utvecklats genom tiderna?
– Förr, på 60- 70- och 80-talet var den mer i linje med vad som var inne då. Unga människor lyssnade på samma musik som låg på listan. Sen kom dansbanden och Svensktoppen blev mer riktad till äldre, det blev inte lika häftigt att lyssna, men det är på väg att vända. Nu ligger ju både Avicci och Mando Diao i toppen, säger Thomas och fortsätter:
– Svensktoppen är definitivt en lista som fortfarande fyller sin funktion. Den har kultstatus.

”50 år med Svensktoppen” spelas på Hedenborg i Svärdsjö på lördagskvällen.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se