Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige är ett av få länder på plus

Det behövs 1,3 jordklot för att ekologisk klara vår mänskliga konsumtion.
Den årliga ekologiska skulden har fördubblats sedan 1961.

Man räknar hur mycket ekologiska resurser som jorden kan producera detta år och jämför det med mänsklighetens krav och behov.
Resten av året ökar vi på ”skulden” genom att överkonsumera till exempel, fisk, skog och bygga upp koldioxid i vår atmosfär.

Earth Overkill Day innebär att vi överskridit jorden ekologiska resurser drygt fyra månader innan årets är slut. Om vi fortsätter i samma takt behöver vi två jordklot i mitten av seklet
Det behövs sju Japan för att försörja befolkningen, Det behövs fyra Italien för italienarna, 3,5 Storbrittanien för britterna, 2,5 Kina för kineserna, två USA för amerikanarna.
Alla länder använder inte mer av naturens resurser än deras ekosystem kan produceras, Australien använder till exempel bara hälften, men australiensarna ekologiska reserver krymper hastigt.

Andra länder som inte har något ekologiskt skuldkonto är Brasilien, Kanada, Madagaskar och Sverige.
För svensk del sjunker den biologiska kapaciteten, men inte särskilt snabbt, vi använder ungefär hälften av det naturen hos oss kan producera.
Global Footprint Network talar om att länder som Sverige har ett ekonomisk, politisk och strategisk motiv att bevara sitt ”ekoligiska kapital”.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se