Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige är ett sjukt land

Det är något sjukt i det här landet tänker jag när jag sitter på banken och försöker smälta det som bankkvinnan sagt.

Hon har precis försökt sälja en försäkring till mig och min sambo som innebär att om vi blir sjuka får vi gå före i vårdkön. Det är ett bra erbjudande. Ett riktigt bra erbjudande till och med.

Ändå växer sig ilskan i mitt bröst till en stormande orkan. Inte mot bankkvinnan som bara gör sitt jobb, utan mot det kalla Sverige som jag ser växa fram.

Vi kan alltså köpa oss före i vårdkön.

Det blir mer absurt ju mer jag tänker på det. Vi kan köpa oss före andra människor med samma eller större behov av vård än oss. Bara för att vi har en försäkring, för att vi har råd.

Förutom det moraliskt förkastliga i att vård ges efter storlek på plånboken och inte efter behov, finns det många problem i att stödja ett sådant här system.

Genom att vi väljer att inte köpa denna försäkring blir skulden plötsligt vår om vi blir sjuka och inte får den vård vi förtjänar av landstinget. Vi kunde ju ha köpt oss vård i tid. Varför gjorde vi inte det?

Än har vi inga barn, men jag inser redan nu att som föräldrar blir dilemmat ännu svårare. Kommer vi att våga gambla med vårt barns hälsa för att stå upp för det som är moraliskt rätt?

Kommer jag att kunna leva med mig själv om mitt barn blir sjuk och inte får den vård hon kunde ha fått om jag hade köpt den där försäkringen?

Å andra sidan, om vi stödjer ett system där en försäkring tar oss före i kön låter vi kapitalismen köpa vår tystnad.

För om en stor del av svenskarna kan köpa en vård som ger dem privilegier framför andra så minskar det viljan att betala för att skapa en stark gemensam vård som gynnar alla. Så får man de som borde skrika efter förbättringar i vården att försvara ett system där de själva privilegieras.

Så urholkar man effektivt den gemensamma välfärd som det här landet har gjort sig känt för.

Så blir dina barn mer värda än mina barn när det verkligen räknas.

Det är politikens ansvar att upprätthålla att alla är lika värda. Såväl i vården som inför lagen.

Och jag ryser över det Sverige som blir allt kallare under alliansens styrning. Det är något sjukt i det här landet när alla inte är lika mycket värda.

Sophia Beyer
Socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel