Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver mer kärnkraft

Under den här tiden på året sätts som vanligt det svenska energisystemet i fokus. Kommer elpriset att gå upp? Räcker den svenska energiproduktionen till, eller måste vi importera el? Folkpartiet anser att vi måste diskutera den framtida energiförsörjningen.

I år står det svenska energisystemet bättre rustat än på länge för att möta vintern. Vattenmagasinen är välfyllda och våra kärnkraftverk har genomgått nödvändiga uppgraderingar till högre effektivitet och säkerhet. Kärnkraften producerar nu mer el än för ett år sedan. Detta kan vi tacka regeringens energipolitik för. Hade de rödgröna styrt Sverige så hade vi istället lidit av elbrist genom stängda kärnkraftverk.

Basindustrins roll och behov av elektricitet är avgörande för Sveriges möjligheter att säkra jobben och tillväxten. Här i Dalarna skulle sysselsättningen vid våra viktiga storindustrier allvarligt hotas om vi inte har en god tillgång på el till rimliga priser.

Allianspartiernas historiska energiöverenskommelse har lagt grunden för långsiktighet i energipolitiken. Vi har rivit upp lagen om kärnkraftsavveckling, gjort det möjligt att ersätta gamla kärnkraftverk med nya och avskaffat ”tankeförbudet” inom svensk forskning kring kärnkraftsteknik. Vi tillåter att tio nya reaktorer ersätter de gamla. Men vi måste gå längre än så och Folkpartiet anser att Sverige på lång sikt bör öppna möjligheter – inte bara för att ersätta befintlig kärnkraft utan också öka antalet kärnkraftsreaktorer.

Men för oss liberaler är energipolitik inte bara kärnkraft. Vi har också vattenkraften. Det är ett energislag som betytt mycket för Sverige, och vi kan skatta oss lyckliga över att ha så god tillgång till användbara vatten-drag. Vattenkraften kommer att vara värdefull för oss också framöver.
Det tredje benet i energipolitiken handlar om förnybar energi. Det är viktigt att vi inte låser den förnybara energin till ett visst produktionssätt eller bara till energislag som vindkraft. Vi behöver blicka framåt och se vilka energislag som kan bli aktuella i framtiden. Vi har solkraft, kanske vågkraft och saltkraft, och vem vet vad teknikens utveckling kommer att kunna ge oss i framtiden. Men vi måste vara beredda på att de inte ger all ström vi vill ha.

Alliansregeringen har utformat en gemensam energipolitik som säkrat basindustrin och därmed tusentals jobb i Sverige. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill snabbavveckla kärnkraften med vetskapen om att tusentals jobb hotas. Stefan Löfven och Socialdemokraterna behöver svara på frågan hur stort inflytande Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer få i energipolitiken vid en rödgrön valseger 2014.

Bo Brännström(FP),
Länsordförande Dalarna
Eva Flyborg (FP)
Riksdagsledamot och energipolitisk talesman
”Men för oss liberaler är energipolitik inte bara kärnkraft”
debattera!
Skriv gärna till debatt! Men skriv kort, högst 3 500 nedslag. DD förbehåller sig rätten att korta och redigera.
E-post:
debatt@daladem.se.
Skicka brev: Dala-Demokraten, Box 825, 791 29 Falun. Märk kuvertet ”Debatt”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel