Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver ny typ av värnplikt

Vapen tillverkade i Sverige dödar människor i stora och små konflikter och vid våldsbrott runt om i världen.
Kan svenska försvarets behov av vapen motivera att krigsmaterielexport från Sverige mer än tredubblats under 2000-talet? Vi låg redan 1999 mycket högt. Räknat per capita leder vi vapenexportligan och totalt sett ligger Sverige enligt SIPRI någonstans mellan 7:e och 11:e plats bland världens vapenexporterande länder. Trots detta kan Sverige ändå bara stå emot ett anfall högst en vecka!

Vi tycker att detta är synnerligen problematiskt och plågsamt för fredsälskande demokratiska socialister. Riksdagen har nyligen sagt ja till beställning av nya Super-Jas som man också hoppas ska kunna säljas till Schweiz. Kostnaderna beräknas till ca 90 miljarder vilket vi befarar kommer att äta upp försvarsbudgeten. Är det med JAS-plan vi bäst möter morgondagens hot?
Vi menar att Sverige behöver ett intelligentare och bättre anpassat folkförsvar. Vi skulle gärna se att en ny typ av värnplikt kunde införas och att den svenska säkerhetspolitiken skulle grundas på alliansfrihet som definitivt avvisar Nato-medlemskap. Gränsöverskridande samarbete av alla de slag med nordiska grannar och likasinnade länder är där-emot önskvärt. Alla former av fredsbyggande och konfliktförebyggande är positivt..

Vi är även aktiva i Svenska FN-förbundet och anser att det är särskilt allvarligt att Sverige på senare år ägnat sina krafter åt Natooperationer i stället för fredsbevarande FN-uppdrag. Tidigare anordnade S-kvinnor utbildningar i samarbete med Folk och Försvar och var då antagligen också medlemmar och det bör vi vara också i fortsättningen.
Framförallt finns anledning att fortsätta satsningen på S-kvinnors Alva Myrdalakademi som 2012 anordnades på Marieborgs folkhögskola och där bl.a Svenska Freds-och Skiljedomsföreningen medverkade.
Dalarnas socialdemokratiska partidistrikt har nyligen genomfört ett givande och inspirerande seminarium om krigsmaterielexport med deltagande av Lena Sommestad, KG Hammar, Peter Hultqvist, Gunnar Lassinantti och Jens Orback. S-kvinnor i Dalarna kommer att fortsätta arbetet för minskad krigsmaterielexport och ett bättre folkförsvar.


Carin Palmcrantz, Ingrid Lindahl, Irma Pelo, Suzanne Lazar och Yvonne Karlén.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel