Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige bör vara alliansfritt

Annons

Fransmännen har börjat bomba i Mali. Bombandet skördar civila offer. Frankrikes försvar är en del av Natos försvar.
På Brännpunkt i Svenska Dagbladet (12/1 2013) skriver förre KD-ledaren Alf Svensson att vi bör gå med i Nato.
Ryssland rustar upp. Nato har kryssningsmissiler vars poäng är att de kan undgå radarupptäckt och överraska ryssen enbart genom att skjutas genom svenska dalgångar.
Vid ett krigstillstånd, skriver överbefälhavaren, ÖB, kan vi med nuvarande kapacitet bara försvara oss i en vecka.

På grund av Natos kryssningsmissilers särskilda egenskaper kan, enligt ett yttrande av en hög rysk officer, Ryssland bli tvunget att anfalla Sverige av preventiva skäl.
Fransmännen, som bom-bar i Mali och skördar civila offer, har redan fått svar från al-Qaida i Magreb att man är beredd att bomba i Europa. Al-Qaida växer i hela norra Afrika och kan mycket väl växa ännu mer till följd av Nato-anslutna flygangrepp med civila offer.
Hjälpen till Mali att bekämpa islamist-radikalerna i norra delen av landet borde stå under Malis högsta militära befäl och göras till en lokal angelägenhet, inte riskera föra fram till något som al-Qaida kanske ser fram emot: ett krig i hela regionen, lett av den Nato-anslutna gamla kolonialmakten Frankrike.

Det är en tidsfråga om och när al-Qaida har tillgång till drönare, obemannade stridsflygplan med vilkas hjälp bomber kan skickas att falla hundratals mil bort.
Al-Qaidas rekrytering i norra Afrika bör undergrävas genom allianser och bistånd, inte gynnas av nykolonialism och krig.
Det ligger i Sveriges intresse att betona att vi inte är med i Nato. Vi bör lämna samarbetet och återta vår position som fredsmäklare.
Och vi bör gå ut med en deklaration att vi inte tillåter transitering av kryssningsmissiler genom våra dalgångar – vem den tilltänkte fienden än är.
Vår självständighet kräver att vi har ett eget försvar, helst ett värnpliktsförsvar. Med nuvarande upplägg av försvarspolitiken riskerar vi göra landet till ett öppet slagfält mellan Öst och Väst.
En anslutning till Nato är inget skydd. Det är tvärtom, om man förmår att se helhetsbilden.

Karl Erik Lagerlöf
Författare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel