Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige fälldes i smygfilmsmålet

Europadomstolen dömde i går Sverige att ersätta den nu 25-åriga Eliza Karlsson Söderman med sammanlagt 39 700 euro för en händelse 2002 då hon som 14-åring smygfilmades i duschen. En nära anhörig hade gömt en kamera i tvättkorgen.

– Jag är otroligt lättad, jag är i sjunde himlen. Nu kan jag tro på mänskligheten och rättsväsendet igen. Och det tack vare den fantastiska hjälp jag har fått av Jan. Han är min hjälte, säger Eliza Karlsson Söderman.

Jan heter Södergren i efternamn och är advokat i Stockholm. När han fick kännedom om fallet bestämde han sig för att driva det vidare.

Det blev en lång process för Eliza som vid tidpunkten för smygfilmningen bodde i Ludvika kommun. Nu bor hon i Sundbyberg.

Den anhörige friades i hovrätten och Södergren anmälde fallet till Europadomstolen. Frågan var om Sverige hade brutit mot EU-lagstiftningen när personen friades.

Jan Södergren hade inga stora förhoppningar om att Europadomstolen skulle ta upp fallet, men det gjorde man. I en första instans friades dock Sverige med knapp marginal.

Ett beslut som Södergren och kvinnan överklagade till Europadomstolens stora kammare där 17 domare ingår. Det som domstolen nu tog ställning till var om Sverige vid det aktuella tillfället hade adekvata lagar för att skydda flickans rättigheter. Och det kom man alltså fram till att Sverige inte hade.

Domen: storseger med 16–1 för Södergren och kvinnan.

”Gärningen XX begick kränkte hennes integritet vilket förstärktes av det faktum att hon var minderårig, att händelsen skedde i hennes hem och att gärningsmannen var en person som hon hade rätt att och förväntade sig att kunna lita på”, konstaterar Europadomstolen.

– Ända sedan 1966 har frågan om att stärka den personliga integriteten diskuterats och den här domen kommer förhoppningsvis att ge ytterligare bränsle till den diskussionen, säger Södergren och tillägger:

– Europadomstolen underkände statens argument på varje punkt.

Europadomstolen dömde Sverige att ersätta Eliza med 10 000 euro för sveda och värk plus 29 700 euro för hennes kostnader och utlägg. Det motsvarar sammanlagt cirka 350 000 kronor.

Fotnot: I somras ändrades svensk lag. Numera är det olagligt att ta kränkande foton, eller filma, i privata miljöer.

Frank Elfstedt
frank.elfstedt@dt.se