Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige har äntligen fått en utrikesminister

/
  • Sverige har äntligen fått en utrikesminister. Det var ett tag sen.

Annons

Plötsligt har Sverige en utrikesminister som rör sig på världsscenen och gör det med ett progressivt budskap. Att Sverige i höstas erkände Palestina väckte en enorm uppmärksamhet världen över och gjorde Israel mycket irriterat. Och det verkar som om det svenska erkännandet har startat en process där fler länder kommer att göra samma sak. När Margot Wallström sedan stoppas av den saudiska diktaturen från att tala på Arabförbundets möte väcker också det rabalder i världen och i Sverige. Nyheten uppmärksammas i alla stora medier, från New York till Paris.

Jag skulle tro att Margot Wallström är mer än nöjd med rabaldret hon väckt. Någonstans kommer hon ju ur den tradition vars främsta namn en gång var Olof Palme. Att händelsen i Kairo nu i praktiken omöjliggjort för regeringen att fortsätta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien har nog gjort åtskilliga ledande socialdemokrater ledsna – men det ökar bara på Wallströms progressiva aura.

I Sverige märker man ett slags yrvakenhet in för den nya situationen. För mindre än ett år sedan var Sverige i allt väsentligt en röst för en mycket traditionell konservativ utrikespolitik - med övertoner från kalla krigets dagar - när Carl Bildt reste runt i världen. Margot Wallström är en helt annan politikertyp: Lågmäld och resonerande till sättet. Wallström är lika hård mot Putin som sin föregångare men avstår på ett föredömligt sätt från alla kallakrigstoner.

Reaktionerna från framförallt moderaterna efter att Saudiarabien blockerat Wallströms tal var faktiskt smått häpnadsväckande. De anklagade och kritiserade Wallström för att hon försämrat Sveriges diplomatiska läge i Mellanöstern! Och Göran Hägglund, inkallad från ledigheten, menade att hon bedrev en oskicklig utrikespolitik. Vad de 31 toppdirektörer, med Jacob Wallenberg i spetsen, säger om den senaste händelseutvecklingen är förmodligen inte ens tryckbart. De ser exportmiljarderna rulla bort och tycker inte att mänskliga rättigheter är särskilt viktiga i jämförelse med det.

Saudiarabien har klarat sig undan hård kritik i alla år enbart därför att USA har sett denna diktatur som en allierad. Men att diktaturen stoppade Wallströms tal kan vara ett tecken på att något är på väg att hända: regimen är litet orolig. Oljeintäkterna har minskat, regimen är medskyldigt till islamska statens framväxt och världssamfundet kan knappast längre blunda för kvinnoförtryck och piskande av oppositionella.

Sverige har äntligen fått en utrikesminister. Det var ett tag sen.

Här kan du läsa talet som Margot Wallström skulle ha hållit.

Annons