Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige har fått en ny samåkningstjänst

/
  • GoMore är Nordens största portal för privat samåkning. Den hållbara rörelsen startades av danska studenter år 2005. Mer än 130 000 användare möts på GoMores hemsida för att arrangera billig och miljövänlig transport. Under en vanlig helg reser mellan 2 000 och 3 000 skandinaver med GoMore.

GoMore, så heter Nordens största samåkningstjänst med 130 000 användare och nu har den gjort entré i Sverige.
Hitta eller erbjud skjuts online och dela på bränslekostnaderna med folk som ändå ska åka samma väg, samtidigt som du gör miljön en tjänst är sajtens paroll.

Annons

– I början var det mest studenter och pendlare som använde tjänsten, men med tiden har allt fler typer av resenärer hittat varandra genom vårt system, säger Matias Dalsgaard, som är grundaren av GoMore.

Dalsgaard förklarar att höga bränslepriser och opålitliga buss- och tågtider har bidragit till GoMores framgång i Danmark. Därför räknar han med att samåkningskonceptet kommer bli populärt även i Sverige.

Exempelvis ska man åka från Borlänge till Östersund, men den här gången konstaterar man att åkturen blir både billigare och mer flexibel än kollektivtrafikresan. Den blir med största sannolikhet även mer intressant då man delar bil med personer man inte känner sedan tidigare. Man har hittat varandra genom det sociala nätverket GoMore.se och beslutat sig för att åka tillsammans för att spara tid och pengar.

– Samåkning är inte bara fördelaktigt för användarnas ekonomi, utan också för miljön eftersom det kan leda till att antalet bilar på vägarna minskar då alla lediga säten fylls upp, säger Matias Dalsgaard.

– När fler väljer att samåka utnyttjas bilarnas kapacitet på ett bättre sätt. Hur ofta händer det inte att man ser bilar med en bilförare bakom ratten och resten av sätena står tomma, säger GoMore-initiativtagaren som ser fram emot att erbjuda svenskarna billig och hållbar samåkning.

Mer läsning

Annons