Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige i USA:s ledband

Journalisten Lena Sundström skildrar i sin nya bok hur det gick till när tre journalister på dåvarande TV4:s Kalla fakta lyckades avslöja hur amerikansk säkerhetstjänst opererade på svensk mark med dåvarande s-regeringens tillåtelse.


Recension
Spår
av Lena SundströmUtgiven av Natur&Kultur

En mörk kväll i december 2001 förs två asylsökande män, Ahmed Agiza och Mohammed Alzery,ut till ett väntande flygplan på Bromma flygplats. Deras kläder är sönderklippta av maskerade män i rånarluvor. De tvingas gå barfota ut till planet försedda med blöjor, overaller, handbojor, fotbojor och huvor. Planet lyfter. Slutdestination är Egypten. Dagen därpå startar förhören och tortyren av Mubarakregimens säkerhetstjänst.

Två år senare börjar journalisterna Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin att gräva i historien om de två avvisade egyptierna. Deras undersökning tar dem med på en lång och vindlande resa rakt in i supermaktens hemliga säkerhetstjänst. Bitvis påminner denna verkliga händelse om en spionroman. Skillnaden är att verkligheten på nytt överträffar dikten.

USA skydde inga medel efter attacken den elfte september 2001. Jakten på terrorister skedde inte minst i Europa. Under åren 2001 till och med 2005 gjorde CIA 1 245 olika liknande gripanden och flygningar med terroristmisstänkta till olika brutala diktaturer i världen.

Berättelsen om dessa två människoöden påminner oss om att det råder ett slags krigstillstånd i världen. I boken läggs många fakta bordet som visar på en systematisk verksamhet. Här förekommer omfattande kidnappningar av misstänkta terrorister, olika företag som agerar fasad, topphemliga fängelser och tortyr sanktionerat från högsta ort.

Sverige var en av de första länderna att tillmötesgå USA:s krav om att få operera på främmande mark. Dåvarande utrikesministern Anna Lindh godkände insatsen. Den fick stöd av statsminister Göran Persson. Sveriges historia när det gäller eftergiftspolitik är omfattande, inte minst baltutlämningen 1946.

Visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden om USA:s regelmässiga övervakning av privatpersoner över sociala medier kommer knappast som någon nyhet. Det skulle inte heller förvåna om Sverige varit ”bäst” i klassen även här.

Spår är också en berättelse om behovet av undersökande och granskande journalistik. En levande och oberoende journalistik är nödvändig om vi skall försöka upprätthålla tron på ett rättssamhälle och på demokratin. Sedan 2006 arbetar den skickliga grävartrojkan för SVT och Uppdrag Granskning. Senast avslöjade de Telia Soneras smutsiga affärer i Uzbekistan.

Hur gick det då för de två huvudpersonerna? Båda släpptes ur egyptiskt fängelse. Anklagelserna om terrorism visade sig sakna grund. Ahmed Agiza och Mohammed Alzery har fått skadestånd från svenska staten. Förra sommaren beviljades Agiza uppehållstillstånd i Sverige medan Alzery söker fortfarande. Om det är något som jag saknar i boken så är det just deras röster. Hur överlevde man? Hur levde Agizas fru och barn som blev kvar i Sverige?Sveriges historia när det gäller

eftergiftspolitik är omfattande

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se