Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige växer inte i takt

Trots att Sverige har klarat sig väl i finanskrisen och kunnat investera när andra måste skära ner så finns det undantag. Sverige växer inte i takt. Orter lämnas efter och industrier har drabbats hårt när efterfrågan i vår omvärld sjunker på svenska varor och tjänster. Därför måste vi underlätta för nya jobb att växa fram där arbetslösheten nu är på tok för hög.

Centerpartiet bad analysföretaget WSP att lista bruksorterna i Sverige och jämföra framgångsrika kommuner med de som drabbats hårdast. Det visade sig att 25 000 fler jobb skulle kunna finnas i dessa kommuner om de gavs likvärdiga förutsättningar. Gemensamt för dessa orter är att de ligger på landsbygden, har långt till större orter och en begränsad egen marknad. Urbaniseringstrenden har gjort det svårt att få underlag till både arbetskraft och service. Men det finns inget ödesbestämt för områden att avfolkas och dö sotdöden.

Det finns flera skäl att kämpa för ett Sverige som håller ihop, som växer i takt och som ger varje människa möjlighet att ta del av välfärden oavsett var man bor i landet. För det första så handlar det om frihet. Möjligheten att få bo och forma sitt eget liv. För det andra så handlar det om rättvisa. Välfärden ska komma alla till del. För det tredje så är vi helt övertygad om att Sverige inte klarar sig utan landsbygden och de resurser i form av råvaror och produktion som finns här.
För att möta utmaningarna som finns på många orter i landet vill Centerpartiet göra en rejäl insats för landets företagare och jobbskapare. För att det ska bli möjligt krävs bättre förutsättningar att starta, driva och växa i sitt företag.

Därför vill Centerpartiet:
• Sänka kostnaderna för att anställa och halvera kostnaden när personal blir sjuk
• Införa ett riktigt lärlingssystem där unga kan lära på jobbet och få en lärlingslön
• Minska regelkrånglet genom att uppgifter bara ska behöva lämnas en gång till ett ställe
• Sälja statliga bolag för att kunna investera i mer infrastruktur, inte minst stambanor och det finmaskiga vägnätet
• Införa ett Investeraravdrag så att det lönar sig för privatpersoner att investera i nya företag

Lena Reyier (C)
distriktsordförande i Dalarna
Anders Ahlgren (C)
riksdagsledamot för Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel