Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna lurar skjortan av sina väljare

Vad är Sverigedemokraterna för slags parti? När SD nu inleder sina landsdagar i Västerås är det ett parti som numera vet att uppföra sig på ett podium. De ledande företrädarna har för länge sedan skaffat sig slips och anstränger sig att framstå som väluppfostrade demokrater.

De har skaffat sig en officiell policy av nolltolerans mot öppet rasistiska medlemmar och de försöker nu också vinna nya grupper, framföra allt kvinnor i den offentliga sektorn.

Är det dags att betrakta partiet som en normal del av svensk politik?
Nej. För det första är det så att detta parti i sina led rymmer ett stort antal aktiva som har sina rötter i de mest extrema rasistiska rörelserna. Järnrörsskandalen för ett år sedan visade tydligt att det hos högt uppsatta SD-demokrater ständigt kryper fram värderingar som en stor majoritet av svenska folket finner avskyvärda.
Erik Almqvist, den mest framträdande i järnrörsskandalen, var inte vem som helst i SD. För ett år sedan var han ekonomisk-politisk talesman, på sätt och vis näst högst i partihierarkin.

Jag undrar hur många av dem som röstar på SD skulle gilla tanken på en svensk finansminister som slänger ord som hora i ansiktet på en ung kvinna?
Kent Ekeroth, en av de tre i järnrörsskandalen, stöder den extrema rasistiska sajten Avpixlat och tycks åter stiga i graderna i SD. Jonas Åkerlund, vice partiledare för SD, har påkommits med extrema yttranden om invandrare.

Jag tror att man måste skilja mellan detta partis mest aktiva medlemmar och de flesta av dem som är beredda att lägga sin röst på dem. Många gör det som en protesthandling mot de övriga politiska partierna.
Jag menar att det är svagt och moraliskt undermåligt av sådana väljare att, bara för att visa sin ilska mot andra partier, lägga sin röst på ett parti som rymmer ståndpunkter och beteenden som nästan ingen vill ha med att göra. Jag uppmanar dessa missnöjda väljare att verkligen tänka till och fråga sig: Vad är det jag gör med min demokratiska rösträtt?

Sverigedemokraterna är ett högerextremt och främlingsfientligt parti. Den främsta funktion det just nu har är att försvaga den samlade styrkan hos de breda löntagarskikten. I riksdagen fungerar det i praktiken nästan alltid som ett stödparti för den borgerliga minoritetsregeringen, även om media hellre rapporterar om de sällsynta fall då SD väljer att rösta med de rödgröna.
I det politiska livet i allmänhet har SD en långt värre funktion: Partiet splittrar den svenska arbetarklassen i en del som är etniskt svensk och en annan del som består av invandrare. Många med invandrarbakgrund arbetar exempelvis med lågbetalda jobb i offentlig sektor, men dessa lågavlönade arbetare vill SD ställa i motsatsställning till de etniska svenskar som har samma jobb. I realiteten betyder det att löntagarkollektivet försvagas.

SD utger sig för att värna de som har det dåligt i samhället, men i verkligheten försämrar partiet situationen för dem och krattar manegen för mer av den borgerliga politik som ökar klyftorna. Därför bör man betrakta Sverigedemokraterna som ett parti som går överhetens och de resursstarkas ärenden. SD lurar helt enkelt skjortan av många av sina väljare.
Sverigedemokraterna har nått sina framgångar därför att arbetarrörelsen har försvagats. Det är den enkla och bistra sanningen. När arbetarrörelsen försvagats, dvs blivit mer urvattnad ideologiskt och svagare medlemsmässigt, har socialdemokratin närmat sig mitten och skiljer sig alltför litet från sina motståndare på högerkanten.
Vänster-högerdimensionen urlakas och då uppstiger en annan, vilseledande agenda och blir viktig: den som rör invandringen.

Men också de liberala partierna är skyldiga till SD:s framgångar. Folkpartiet har övergett socialliberalismen och blivit ett högerparti och har upphört att kämpa för den sociala jämlikhet som är det enda som i längden kan bekämpa missnöjesyttringarna. Centerpartiet har gått ner sig i ett nyliberalt träsk. Och så vidare.
När Sverigedemokraterna blir många missnöjdas val är det ett tecken på att arbetarrörelsen misslyckats. De allra flesta inom borgerligheten ogillar naturligtvis också dessa främlingsfientliga sverigedemokrater. Men den delikata sanningen här, det är att borgerligheten alltid vinner på framväxten av högerextrema rörelser eftersom deras främsta roll är att splittra de breda löntagarskikten.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se