Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna tror att den nya majoriteten är bra för Borlänge

/

Annons

Det blev ingen förändring för sverigedemokraterna och Anders Kampl för att den politiska majoriteten i Borlänge förändrades 2008.
- S och mp la en budget och de andra ställde sig bakom den, säger Anders Kampl. Det gjorde inte vi eftersom vi inte får vara med och påverka när budgeten tas fram och inte heller vara med och omsätta besluten i verklighet.

Sverigedemokraterna är partiet som inget annat parti vill samverka med eftersom det betecknas som främlingsfientligt och vunnit sina politiska mandat på att ifrågasätta invandringen.
Men även om alla partier i Borlänge säger att de inte vill samverka med eller ha sverigedemokraterna som vågmästare så tycker inte Anders Kampl att han är utfryst av de andra politikerna.
- Jag har bättre kontakt nu. De har lärt känna oss som personer. Visst kan jag förstå att de reagerat på en del konstigheter som partiet gjort och som inte varit bra. Men jag tycker att de kan skilja på person och ideologi.
Han är självkritisk och tycker att sverigedemokraterna borde ha lagt fram ett eget punktprogram inför budgetfullmäktige.
I det skulle han ha krävt en handlingsplan för en ekonomisk kalkyl för invandringen.
- Det är väldigt märkligt att man inte tar fram vad invandringen kostar, det kan vara positivt eller negativt för kommunen, men så länge man inte gör en kalkyl så vet man inte. Då kan man inte göra en budget.
Han skulle också ha tagit upp "demokratiaspekten".
- Vi är åsidosatt i budgetprocessen. Sex partier är med, tre är utanför. I andra kommuner får även små partier vara med och få insyn i kommunens ekonomi.
När han begärt insynspost i budgetberedningen har han fått till svar att det inte är praxis i Borlänge.
-Problemet med det är att vi ibland kritiserar ett beslut som verkar dåligt eftersom vi inte vet bakgrunden, som kan vara någonting bra.
Han tror inte att han stängs ute för att han representerar sverigedemokraterna, han tycker att de andra små partierna behandlas likadant.
Han kom in i kommunfullmäktige vid valet 2006, att vara kommunpolitiker är inte alls som han trodde att det skulle vara.
- Jag tycker att det är väldigt mycket ideologi och lite arbete för kommunens bästa, kommunen borde drivas mer som ett företag.
Han tycker att politiken är både rolig och intressant.
- Man får en inblick i hur det fungerar och ser att kommunen gör otroligt mycket bra saker. Vi kan skicka våra barn till skolan varje dag, de flesta barn får barnomsorg och vi tar hand om våra gamla. Det är lätt att bara fokusera på det dåliga.
Han säger att han inte har ändra sin politiska ideologi.
- Men jag breddat min syn, jag inser att alla beslut vi tar påverkar någonting annat.
Att han sitter som nämndeman har gett honom en helt annat syn på brott och straff.
- Många ropar på långa fängelsestraff, men jag kan få dåligt samvete när vi dömer en person till att låsas in i tre år. Ibland krockar verkligheten med idealen.
Han tycker att den nuvarande politiska samarbetet i Borlänge är bra.
- De är bra att ett starkt moderat parti balanserar upp socialdemokraterna.
-Jag tror att oppositionen behövs i alla frågor, det är demokrati. Det för politiken framåt, gemensamma kompromisser är bra för kommunen.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se


Mer läsning

Annons