Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges enda kompletta spinneri

Wålsteds Textilverkstad i Dala-Floda startades för 90 år sedan av Lennart och Mary Wålstedt.

Det har därefter varit ett familjeföretag som gått i arv.

Lasse Warmenins och Inger Wålstedt tillhörde tredje generationen och har drivit företaget de senaste sju åren.
I Tasmanien bodde Sonia och Roger med sina fem barn. Sonia tillhör fjärde generationen. Familjen beslöt i februari 2012 åka hem till Dala-Floda för att lära sig allt om spinning och en dag ta över företaget.

Sedan hände det otänkbara. Lasse Warmenins avlider hastigt i september 2012.
– Vad skulle vi göra nu, säger Sonia och pratar om två steg fram och fem tillbaka.
Hon berättar att om inte morbror Nils fanns skulle Wålstedts Textilverkstad gå under. Han sitter inne med all kunskap om ull, maskiner medan Inger (hennes mamma) är färgmästare.
Wålsteds Textilverkstad lär vara enda spinneriet i landet där man gör allt från sortering, tvättning, färgning till att spinna ullen.
Lennart Wålstedt flyttade till Näbbäcksholen i Dala-Floda på 1920-talet. Han försökte få fram ull av hög kvalitet och lyckades också avla fram det så kallade ”Ryafåret” genom urfåret Jorund från Norge.

Genombrottet kom på Bygg och Bo-mässan i Göteborg 1923 när rent lantrasull visades för första gången. Efterfrågan kom snart och maskiner måste skaffas.
Sonen Lasse gick utbildning på Lennings väveri i Norrköping och fick åka till Tyskland för att köpa önskade maskiner. De maskiner som fanns klarade inte den fina ullen som Lennart nu fått fram.
Men Lasse, som var ett geni inom det maskinella,lyckades efter några år få fram en maskin som klarade den fina ullen.
Firman Wålstedt Textilverkstad bildades 1936 och blev aktiebolag 1992.
1943 brann verkstaden ner men byggdes upp igen. Lasse tog fram stommen av spinnmaskinen ur askan och kunde bygga en komplett spinnmaskin igen.
Det här garnet blev också snart efterfrågat bland textilkonstnärer. Här kan nämnas Alf Munthe, Greta Gahn samt Helena Hernmarck. Den sistnämnda har hämtat sitt garn därifrån under 30 års tid och väver sina alster på Alice Lunds väveri i Borlänge.

Under lång tid vävde de även möbeltyg till SAS och Transair DC sexor i en mekanisk vävstol.
Under alla år har många praktikanter varit där. Bara under Lasse och Annas tid hade man 400 praktikanter. En del fortsatte också inom olika textila yrken.
Under 1980-talet tog Lasse och Annas tre barn över spinneriet, Sven, Inger och Nils.
De hade i sin tur tagit över den textila verksamheten på 50-talet efter Lasses föräldrar.

Under 1990-talet var det kris inom den här branschen. De flesta var tvingade att se sig om efter andra sysslor. Men bröderna Sven och Nils stannade kvar hemma och fortsatte arbete i spinneriet. Snart blev Sven ensam som skötte verksamheten på heltid. Han han inte gjort det hade nog företaget försatts i konkurs.
– Företaget får ej gå under, säger Sonia med klar röst.
I den här ekonomiska krisen som nu tycks råda i landet visar det sig att de lokala små företagen klarar sig bra.
– Vi ska nog också klara oss, säger Sonia Bush.
Ullen kommer från får i hela landet. Ett litet orostecken är att antal får minskar något.
”Företaget får ej gå under.”
Roland
Engvall
roland.engvall
@daladem.se