Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges hetaste storband gästade Borlänge

Jakob Norgren Jazz Orchestra. Lägg namnet på minnet. Det måste vara Sveriges hetaste storband just nu. I måndags gästade bandet Borlänge Jazzklubb på sin releaseturné.

Ja, bandet har en ny skiva ute och som sig bör numera finns musiken både på CD och vinyl.

Har ni inte hört namnet på bandet tidigare så beror det på att Jakob Norgren har delat upp sitt band i två. Jakob Norgren Jazz Orchestra är det band som spelar mer renodlad jazz och hans Big Band Splash spelar mer soul och rhytm & blues.

Jakob Norgren Jazz Orchestra är ett mycket speciellt storband, ett modernt storband långt från swingepoken och Glenn Miller. Bandet har en mer symfonisk stil och mycket individuella uttryck i solon. Soundet är mycket av storband, men utvecklat. Det är mycket tempobyten, avancerad musik, men ändå tydlig och med klara melodier.

Kvällen inleddes med en Charlie Mingus-låt, men sedan blev det kompositioner av Jakob Norgren ända fram till det obligatoriska extranumret som skrivits av bandets pianist Mathias Lundquist. Musiken hämtades som spelades finns på olika skivor och hämtades alltså inte bara från den senaste.

Bell Blues blev låt nummer två, en låt med många små solon som avlöste varandra. Det var en rolig och annorlunda låt med mycket växlingar ton och stämning.

När det var dags för kvällens tredje stycke klev Jonas Kullhammar fram som saxofonsolist. Bandets senaste skiva har just Kullhammar som solist och nu blev det Pathfinding, vilket är titelspåret på den senaste skivan. Jonas Kullhammar visade att han är en av Sveriges absolut främsta på sitt instrument.

Bandet har dock många andra fina solister som Mikael Rörby på trombon, Kai Sundquist på klarinett, Lina Lövstrand på flöjt och ett antal till.

Det byts ofta instrument i bandet. Trumpetare byter till flugelhorn, saxofonister byter till flöjt eller klarinett och Jakob Norgren bytte faktiskt till kontraaltklarinett i en låt. Instrumentbytandet och för den delen också arrangemangen gör att musiken blir mycket omväxlande och att bandet får till ett annorlunda sound.

I min recension av den nya skivan skrev jag att det troligen låter bättre på scen än på skiva. Och så är det. På scen blir det en annan närhet och en starkare upplevelse. Så även om skivan är otroligt stark så lyssna live på bandet om ni får chansen.

Det som också slår betraktaren när man ser bandet är att det är så ungt och ändå så moget. Jakob Norgren Jazz Orchestra känns som morgondagens storband redan idag.