Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Sveriges snyggaste återvinningscentral”

Annons

Efter många års väntan är det inom kort slut på ”soptippseländet” i Mora. Kråkberg avvecklas och den nya återvinningscentralen på Vattumyren invigs, preliminärt den 17 augusti.
– Då får Moraborna Sveriges bästa och snyggaste återvinningscentral, lovar Sabina Hedman, driftledare på Nodava.

Mora kommun har satsat 30 miljoner kronor på att bygga anläggningen.
Det kommunala bolaget NODAVA AB, Norra Dalarnas Vatten och Avfall, ska ansvara för driften av återvinningscentralen. Tre nya tjänster inrättas för verksamheten.
– Vi har haft tjänsterna ute på annons och fick 125 svar på tre dagar. Det blev ett enormt intresse, säger Sabina Hedman. Till dags dato har vi fått in cirka 230 sökande och ansökningstiden går ut först den 12 april.

Återvinningscentralen har byggts parallellt med Sollerövägen, en placering som blev resultatet av protester från boende i Yvraden mot de första planerna att lägga återvinningscentralen närmare villabebyggelsen.
Anläggningen kommer enbart att ta hand om hushållens avfall.
– Företag med större volymer får fortsätta att anlita SITA AB, som bygger ut anläggningen alldeles intill, förklarar Sabina Hedman. Fram tills den är färdigställd så fortsätter verksamheter att lämna sitt avfall på Kråkberg.

Mora Återbruk får en egen lokal i den byggnad som uppförts mitt upp på återvinningscentralens ramp.
Infarten till den spikraka gatan sker från södra delen av Rishagsvägen (Sollerövägen).
– Det kommer att markeras tydligt var man får slänga olika fraktioner. Det blir 20 containerfack. Vägen blir trefilig och det är förbjudet att backa. Allt ska flyta på så smidigt som möjligt, säger Sabina Hedman.
Sabina Hedman vid ett av de 20 containerfacken.

Birger Nylén/DT