Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges vackraste rabatt finns i Mora "Vi ville ha en bit svensk myr" Sveriges största tidning Vi i Villa har korat Sveriges vackraste rabatt - den finns i Mora och är ovanligt svensk. -


När Kerstin och Ferdinand Aigner flyttade in i sin nybyggda villa i Mora för 35 år sedan var tomten täckt av byggbråte.
- När skräphögarna forslades bort så saknade jag insynsskyddet från grannar så jag frågade grannen om vi kunde få ta hans byggbråte och det fick vi och täckte sedan högen med fyllningsmassa, säger Kerstin.
Sedan dess har kullen blivit beväxt med mossor, ormbunkar, lingon, blåbär och liljekonvaljer.
- Vi ville ha en bit svensk myr och det har fungerat, även hjortron, tranbär, kabbeleka och vattenklöver brer ut sig och trivs.
Hem för fiskar
Samtidigt anlades den lilla vattendammen som under åren blivit både djupare och bredare. Den är nu en och en halv meter djup och hem för flera fiskar och grodor.
- Vi har både abborrar och siklöjor som levt där i fyra, fem år, de klarar vintern bra eftersom dammen inte bottenfryser, förklarar Kerstin.
Fått växa fram
Men att planteringarna skulle vinna tävlingen "Sveriges vackraste rabatt", var inget Kerstin hade räknat med när hon skickade in några bilder till tidningen Vi i Villa som i våras utlyste tävlingen.
- Det är inget märkvärdigt jag har i trädgården, jag skickade in bara på kul, säger Kerstin som ofta promenerar i skogen där hon hittar både det ena och det andra att ta med hem.
- Hittar jag något jag vill ha så gräver jag med spaden och tar med mig hem och planterar, trädgården har fått växa fram på det sättet.
Vinsten på 10 000 kronor i trädgårdsprodukter har paret använt till trädgårdskläder, hundgodis och redskap.

ANGELICA LINDVALL
076-795 61 78
angelica.lindvall@daladem.se

Kerstins 5 bästa trädgårdstips:
1 Utforma din trädgård efter eget huvud och våga göra något originellt.
2 Testa och testa.
3 Var inte petnoga.
4 Jobba bara när du har lust.
Rabatten som du tycker bäst om ska du ju ha i blickfånget när du sitter och kopplar av.